Zanimljiva ideja

Norveška regija uputila zahtjev Evropskoj komisiji da produži dan na 26 sati!

I dok direktiva EU regulira ljetno računanje vremena, sasvim je drugo pitanje ima li ovlasti za stvaranje posebnih vremenskih zona

Možda zvuči kao prvoaprilska šala, ali uvjeravamo vas da zaista nije o tome riječ. Naime, najsjevernija norveška regija zatražila je od Evropske komisije dopuštenje za uspostavu vremenske zone s danom u trajanju od 26 sati.

U svom pismu Evropskoj komisiji, koja je potvrdila da je primila zahtjev, regija je zatražila od tijela EU-a da uputi norveške vlasti u neobičan plan, odnosno rješenje za koje ni sam predlagatelj baš nije siguran kako bi funkcionirao u praksi.

Dobrošli ako ste tu pošli

Priznala je to i Wenche Pedersen, gradonačelnica Vadsøa, koja je uputila pismo.

"Ne vjerujem da će nam odobriti zahtjev, pa zasad nismo promislili o baš svim detaljima, odnosno morali bismo vidjeti kako bi to hodalo u praksi ", priznala je Pedersen, koja je potom otkrila što se tu zapravo krije između redova.

Ukratko, plan koji promovira ta načelnica grada smještenog u Arktičkom krugu blizu ruske granice, između ostalog želi privući nove stanovnike u regiju.

"Nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Kroz projekt 'MOREtime' cilj nam je promovirati jedinstven način života i ponuditi pojedincima priliku da uživaju u više kvalitetnog vremena provedenog u raznim aktivnostima ili druženju s voljenima", pojasnila je i naglasila da ideja ima i političku komponentu:

"Pobrinuti se da naše područje bude naseljeno važnije je nego ikada u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine", dodala je.

Može li joj se želja i ostvariti? Teško. Barem što se Evropske komisije tiče.

Tek je 25 sati, zavedi me da ne bude dosadno...

Naime, Norveška nije članica Evropske unije, ali je dio Evropskog gospodarskog prostora. I dok direktiva EU regulira ljetno računanje vremena, sasvim je drugo pitanje ima li ovlasti za stvaranje posebnih vremenskih zona.

Prema dužnosniku Komisije vremenske zone stvar su samih zemalja, tako da je malo vjerovatno da će EU iša moći poduzeti po tom pitanju.

Ipak, Pedersen je već uspjela u jednom naumu, dospjela je u svjetske medije i proširila glas o jedinstvenosti sjeverne Norveške.

"Znate li što je pozitivno u životu na sjeveru? Vrijeme! Mi ovdje ne trčimo za autobusima ili za vozovima, niti moramo dugo putovati na posao. Izuzetno smo zadovoljni životom u dijelu Norveške gdje čovjek ima više vremena za druženje s prijateljima i porodicom", naglasila je.