diplomatija

Norveška: Vijeće sigurnosti UN-a mora odobriti članstvo Palestine

Norveška je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da Palestini dodijeli status punopravne članice.

"Norveška je vrlo jasno stavila do znanja da podržava zahtjev Palestine za punopravno članstvo u UN-u i da će Norveška glasati 'za' onog dana kada Generalna skupština bude glasala o zahtjevu", rekao je ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide u saopštenju koje je objavljeno u petak.

On se oglasio nakon što je Generalna skupština UN-a velikom većinom u petak odobrila rezoluciju kojom se poziva na ponovnu procjenu kandidature Palestine za članstvo u UN-u i dodjeljivanje dodatnih prava.

Za rezoluciju, koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, glasale su 143 zemlje članice, devet je bilo protiv i 25 uzdržanih.

Protiv su glasale SAD, Izrael, Mađarska, Argentina, Mikronezija, Nauru, Palau i Papua Nova Gvineja.

Kako je kazao norveški šef diplomatije, jučerašnje glasanje je odrazilo široku globalnu podršku punopravnom članstvu Palestine u UN-u i dvodržavnom rješenju.

"Veoma smo zadovoljni što je rezolucija usvojena, a 143 zemlje su glasale 'za'. To je dokaz sve veće međunarodne podrške zahtjevu palestinskog naroda za vlastitom državom", rekao je norveški ministar.

Ministar je naglasio potrebu za palestinskom državom, rekavši da je to od suštinskog značaja za postizanje rješenja o dvije države koje je predviđeno UN-ovim planom podjele iz 1947. godine.

"Veoma je značajno što rezolucija tvrdi da je Palestina u potpunosti kvalifikovana za članstvo u UN-u i da jasno preporučuje da Vijeće sigurnosti odobri članstvo Palestine", rekao je norveški ministar.