nova moda

Norveški bogataši od visokih poreza u domovini bježe u Švicarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende, koje je nametnula norveška vlada, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

Njihovi bankari sada imaju na vidiku i Švicarsku.

DNB banka ASA, najveći kreditor u zemlji, planira da u Cirihu otvori predstavništvo sa dva zaposlena koji govore norveški, s fokusom na usluge privatnog bankarstva.

Investiciona banka Arctic Securities AS takođe otvara svoju poslovnicu u najvećem švicarskom gradu, nadajući se da će pojačati svoje poslovanje.

Njen nordijski kolega ABG Sundal Collier osnovao je podružnicu u Lucernu, prvenstveno pružajući usluge klijentima korporativnih finansija, prenosi Investitor.

„Naša strategija je da pratimo naše klijente“, rekao je Hallger Holup, generalni direktor DNB-ove luksemburške jedinice nakon što je im je lokalni finansijski regulator Finma dao odobrenje za poslovanje.

Planovi norveških bankara da se pomere na jug signaliziraju da bi mala, ali značajna migracija bogatih preduzetnika mogla postati trajna, jačajući status Švicarske kao utočišta s niskim porezima.

Norveški zajmodavci koji jure svoje postojeće klijente takmičit će se sa UBS Group AG i Julius Baer Group Ltd. za svoje poslovanje u novom okruženju.

Osamdeset dvoje bogatih Norvežana s ukupnim neto bogatstvom od oko 46 milijardi kruna (4,3 milijarde dolara) napustilo je zemlju u periodu 2022/2023, a 34 su se iselila samo prošle godine, prema podacima Ministarstva finansija.

Više od 70 njih preselilo se u Švicarsku, objavio je u januaru poslovni dnevnik Dagens Naeringsliv.

Prema sporazumu o dvostrukom oporezivanju između dvije nacije — među rijetkima u Evropi koje su odlučile da zadrže porez na bogatstvo — norveški “prognanici” koji ispunjavaju uslove mogu platiti paušalni iznos švicarskim vlastima kako bi izbjegli režim svoje matične zemlje.

Švicarsko oporezivanje varira od kantona do kantona, ali ukupni efekt je znatno niži od većine drugih evropskih nacija.