GENERATIVE ERASER

Nova AI opcija stiže u Windows i omogućit će jednostavno uređivanje fotografija

Microsoft sve više postaje AI kompanija te ovu tehnologiju implementiraju u sve više svojih proizvoda. Njihov AI alat Copilot tako značajno poboljšava dobro poznate alate poput Worda, PowerPointa, Excela, Outlooka i korisnicima omogućuju veću produktivnost pri njihovu korištenju, a kompanija je sada najavila i još jedan novitet za svoj aplikaciju Photos.

Riječ je o alatu “Generative Eraser” putem kojeg će korisnici s fotografija moći jednostavno izbrisati objekte koji im smetaju, odnosno za koje bi voljeli da ih nema na fotografija. Riječ je o sličnom alatu kakav su već predstavili Google i Samsung za pametne telefone, a sada će te opcije biti dostupne i na računalima s Windowsima. O kakvom je alatu riječ najbolje pokazuje primjer koji su objavili iz Microsofta na službenom blogu.

Na fotografiji se nalazi pas na plaži, no u prvom planu nalazi se povodac. Zahvaljujući spomenutom alatu, sada se taj povodac može jednostavno ukloniti s par klikova mišem i bez poznavanja grafičkih programa. Potrebno je ići na uređivanje fotografije i odabrati opciju brisanja. Nakon toga treba odabrati veličinu virtualnog kista i s njim prijeći preko objekata ili mjesta koje želite izbrisati.

Nova opcija za sada je dostupna samo Windows Insiderima, odnosno korisnicima koji testiraju Microsoftov softver prije nego postane službeno dostupan te bi s vremenom Generative Eraser trebao postati dostupan svim korisnicima Windowsa 11, ali i starije verzije ovog operativnog sistema, W10.

To nije jedina dobra vijest za korisnike Windowsa 10. Naime, iz američke tehnološke kompanije najavili su kako će Windows 10, kao i Windows 11 za Arm uređaje dobiti i opcije bazirane na AI koje su do sada bile rezervirane samo za posljednju verziju njihova operativnog sistema. Te opcije, među inim, uključuju mogućnost automatskog zamućenja pozadina, kao i mogućnost brisanja ili zamjene pozadine na fotografijama unutar alata Photos.

Budućnost donosi još više opcija baziranih na AI na računala, ali i pametne telefone. Analitičari ovog tržišta tako predviđaju veliki rast prodaje i popularnosti nove kategorije osobnih računara koje nazivaju AI PC-ima, odnosno riječ je o računarima u kojima će se sve više primjenjivati ova tehnologija.