propali pokušaj

Nova lakrdija u Parlamentu FBiH u režiji vladajuće većine. Otkazana 10. sjednica jer se ne zna ko je predsjedavajući

Iako je danas trebala biti održana 10. redovna sjednice ona je otkazana i ne zna se kad će biti održana.

Sjednicu je danas ponovo otvorio dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ, po nekom ovlaštenju predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka) jer ona nije u mogućnosti zbog navodnih zdravstvenih problema. A, sjedila je pored Boškovića.

Na to je reagirao zastupnik SDA Haris Šabanović.

"Ovo više nije stvar meritumu, ovo postaje farsa. Postaje besmisleno, nema više prepreka da se izabere predsjedavajući. HDZ ovdje rukovodi sa oba doma. Kada sam jučer otvorio web-stranicu Parlamenta predsjedavajuća radi svoj posao. Prima neke ljude, komentira neke stvar, a ovo što treba ne radi. Ja se nadam da zdravstveni problemi nisu, jer vidim da sve ostale obaveze ispunjava. Ne zna šta je, ali molim vas da ovo prekinemo", naveo je Šabanović.

Potom se javila Alma Kratina (DF) koje je također istakla konfuziju oko toga ko vodi Parlament.

"Dovidite nas u situaciju da sve poprima smiješan ton. Neki dan pišem zahtjev za dopunu dnevnog reda i ne znam kome da se obratim. Kome u rukovodstvu da tražim dopunu sjednice. I nakon što sam uputila dobivam sugestiju da povučem prijedlog jer će se razmatarti i to je potpisano od Marinković-Lepić", istakla je Kratina.

Bošković je kazao kako je vladajuća većina pripremila neki zaključak koji bi trebao omogući da on vodi sjednicu.

Zaključak je pročitao Belmin Zukan (SDP), a onda su ponovo reagirali zastupnici SDA i DF-a.

Salko Zildžić (SDA) kazao je da je usvajanje ovog zaključka besmileno.

"Pa suspendujte Ustav i dajte nam samo zaključke kako ćemo raditi. Ovo je besmisao, ne zna više kako nazvati ovo što vi radite", rekao je Zildžić.

Ponovo se javio Šabanović.

"Ovo veze nema s onim što sam ja diskutirao. Postoji izlaz iz ove situacije: izbor rukovodstva Predstavničkog doma. Nije zaključak izlaz nego Poslovnik. Zaključkom uređujemo nešto što nije Poslovnikom propisano. Ovo je sve definirano Poslovnikom", rekao je Šabanović.

Kratina je istakla da pročitani zaključak ništa ne rješava.

"Ovaj zaključak koji je pročitan, šta je on dao kao odgovor na pitanja? Šta je dao odgovor? Apsolutno ništa. Promovirate kolegu Zukana u nekog glasnogovornika. Jedva čekam da čujemo tajnika na njegovom radnom mjestu, a ne nekog trbuhozborca parlamentarne većine", istakla je ona.

Onda se glasalo o zaključku i on nije usvojen.

Bošković je potom kazao pozvao kolegij da se dogovore o tome i donio je odluku da se bar imenuje nova zastupnica kojoj je CIK dodijelio mandat.

I to su problematizirali zastupnici opozicije, kazavši kako to ne bi bilo legalno jer Bošković ne može voditi sjednicu.

Na kraju je odlučeno da ipak predsjedavajuća Marinković-Lepić odradi taj dio.

"Kao što je Bošković rekao, protivno savjetu ljekar preuzet ću ovu tačku i završiti ovaj proces preuzimanja mandata", navela je Marinković-Lepić.

Ponovo su se javili zastupnici opozicije koji su istakli da je vladajuća većina kriva za situaciju da nema sjednice.

Mahir Mešalić (DF) je istakao da ukoliko opozicija izađe iz sale neće biti kvoruma.

"Prekinite ovo, znali ste da ovo ne može proći. Ovo je neformalni sastanak. Prekinite ovo i sljedeći put dostojanstveno zastupnica položi zakletvu na zvaničnoj sjednici", rekao je Mešalić.

Kratina je istakla je stvar procudura i da zastupnica koja treba da položi zakletvu to treba da uradi po zakonu.

"Nismo mi neprijatelji mi kažemo da sve treba biti po procedurama", navela je ona.

Zastupnici HNS-a su pak isticali da postoji zakonski osnov, jer sad sjednicu vodi Marinkovć-Lepić.

Nakon duže rasprave ona je pozvala predsjednika Mandatno-imunitetske komisije da pročita izvještaj kako bi Franka Leko preuzela mandat.

Leko je preuzela mandat, a imenovanje zastupnika ujesto Halila Bajramovića i Fadila Novalića, koji moraju u zatvor, sačekat će pravosnažnu odluku CIK-a i delegiranje zamjenskih zastupnika.

Nakon toga je prekinuta sjednica, a Marinković-Lepić je kazala da će o održavanju 10. sjednice zastupnici biti obaviješteni.