Zdravlje

Nova neinvazivna terapija za dijabetes: Liječenje bez tableta i igle za inzulin

Novu, neinvazivnu metodu terapije za dijabetes razrađuju naučnici sa Univerziteta Iowa. Oni su izlaganjem laboratorijskih miševa statičkom elektricitetu i magnetnom polju nekoliko sati dnevno, uspjeli da im kontrolišu i normalizuju nivo šećera u krvi.

Otkrili smo daljinski upravljač za kontrolu dijabetesa. Izlaganje elektromagnetnom polju tokom kraćeg perioda smanjuje nivo šećera u krvi i normalizuje odgovor tijela na inzulin. Efekti su dugoročni, pa bi takva terapija mogla da se prima noću tokom spavanja, kako bi nivo šećera bio normalan cijeli dan“, kazao je CalvinCarter, jedan od autora studije.

Ovo neočekivano otkriće moglo bi da ima ozbiljan utjecaj na način liječenja dijabetičara, naročito pacijenata kojima su trenutni tretmani nepraktični.

Ova studija pokazala je da elektromagnetni utjecaj mijenja balans oksidanata i antioksidanata u jetri, te na taj način poboljšava odgovor tijela na lučenje inzulina. Sve to zahvaljujući molekulu koji se ponaša kao „magnetna antena“.

Naučnici su do ovog otkrića došli sasvim slučajno. Jedan od učesnika studije, doktorand Suni Huang, trebalo je da vježba vađenje krvi iz miševa i mjerenje nivoa šećera. Carter mu je za to dao miševe koje je prethodno izlagao elektromagnetnom zračenju u drugom eksperimentu, kojim je ispitivao njegov utjecaj na ponašanje životinja.

''Nalazi su bili veoma čudni, jer je normalno da laboratorijski miševi imaju visok nivo šećera u krvi i dijabetes tip 2, budući da imaju genetsku predispoziciju za pojavu ove bolesti. Međutim, svi miševi koji su bili izlagani elektromagnetnom zračenju imali su normalan nivo šećera u krvi'', kaže Huang.

Uslijedilo je istraživanje koje je pokazalo da kombinovano izlaganje statičkom električnom i magnetnom polju reducira nivo šećera u krvi. Uočeno je i da izlaganje elektromagnetnom polju, koje je jače od Zemljinog oko 100 puta, za tri dana dovodi do normalizacije nivoa šećera u krvi.

Ovaj tim namjerava da nastavi ispitivanja na većim životinjama, a nadaju se mogućnosti da bi njihovo otkriće moglo da bude ispitano i na ljudima, budući da do sada nije bilo negativnih efekata.