Umjetna inteligencija

Nova pravila YouTubea: Kreatori će morati otkriti korištenje AI-ja u izradi videopriloga 

Novi sistem označavanja zahtijevat će od kreatora da u opisu videa jasno istaknu korištenje AI alata u stvaranju “izmijenjenog ili sintetičkog sadržaja koji izgleda realistično”

YouTube planira uvesti značajne promjene u svoja pravila i oznake koje će utjecati na kreatore sadržaja na svojoj platformi. U skladu s novim pravilima, kreatori će biti obvezni javno otkriti korištenje umjetne inteligencije (AI) prilikom stvaranja sadržaja u svojim videima. Ove informacije objavljene su u blogu YouTubea od strane potpredsjednica za upravljanje proizvodima, Jennifer Flannery O'Connor i Emily Moxley, koje navode da će se ove promjene dogoditi “u narednim mjesecima”. 

Novi sistem označavanja zahtijevat će od kreatora da u opisu videa jasno istaknu korištenje AI alata u stvaranju “izmijenjenog ili sintetičkog sadržaja koji izgleda realistično”. Osim toga, planira se uvesti i dodatna oznaka za sadržaj koji se odnosi na “osjetljive teme”, poput političkih izbora ili aktualnih sukoba. 

Nepoštivanje ovih pravila, posebno u slučaju neoznačavanja videa koji sadrži “sintetički sadržaj”, može rezultirati različitim sankcijama, uključujući suspenziju iz YouTube Partner Programa, uklanjanje sadržaja ili druge posljedice koje YouTube nije detaljnije objasnio. 

O'Connor i Moxley u blog postu naglašavaju kako AI omogućuje stvaranje moćnih novih oblika pripovijedanja, ali isto tako nosi potencijal za zavaravanje gledatelja, posebno ako nisu upoznati s činjenicom da je video izmijenjen ili sintetički stvoren.  

YouTube će omogućiti i podnošenje zahtjeva za uklanjanje AI-izrađenog i drugog “sintetičkog ili izmijenjenog sadržaja” putem zahtjeva za privatnost. Također, glazbeni partneri YouTubea moći će zatražiti uklanjanje AI-generiranih muzičkih sadržaja koji imitiraju pjevanje ili repanje umjetnika. Ovaj aspekt posebno je važan s obzirom na etičke dileme koje se pojavljuju u glazbenoj industriji u vezi s upotrebom AI-a za stvaranje lažnih pjesama poznatih umjetnika.  

Ovaj potez YouTubea najnoviji je u nizu napora da se suprotstavi dezinformacijama i deepfake videima na platformi, te se nosi s rastućom popularnošću i upotrebom umjetne inteligencije. AI alati postaju sve popularniji, a posebno 2023. godine zabilježen je značajan porast njihove široke upotrebe. Ove promjene odražavaju YouTubeovu težnju za transparentnošću i odgovornošću u digitalnom prostoru, kao i prilagodbu dinamičnom razvoju tehnologije i njenog utjecaja na medijski sadržaj.