Politika

Nova protestna šetnja zdravstvenih radnika u Mostaru

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar u petak su protestnom šetnjom mostarskim ulicama još jednom od Vlade HNK zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike.

Oko 2.600 zdravstvenih radnika iz cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona 10. decembra stupilo je u generalni štrajk, a pet dana kasnije Općinski sud Mostar donio je privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka te je od sindikata zatražio dokaze da je štrajk organiziran u skladu sa zakonom.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković kazao je novinarima kako je njihov advokatski tim dostavio sve potrebne dokumente mjerodavnom sudu te da očekuje da će sud donijeti odluku u korist sindikata.

„Mi očekujemo da ćemo krajem sljedećeg tjedna dobiti rješenje da je štrajk zakonit, nakon čega ćemo nastaviti s potpunom obustavom rada sve dok vlast ne poklekne i ne pozove nas da potpišemo novi kolektivni ugovor uz povećanje plaća zdravstvenih radnika“, poručio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić sramotnim je ocijenio ponašanje Vlade HNK koja ih, kako je rekao, još nije pozvala za pregovarački sto.

„Ministar se ponovno danas nije pojavio među ovim ljudima koji su ogorčeni takvim ponašanjem. Toliko smo puta ponovili da smo u bilo koje doba spremni doći na razgovor no do dan danas nisu nas pozvali. Ovo je sramota i naravno da tražimo ostavke zbog ovakvog odnosa prema nama“, dodao je Anić.Povezani postovi: