Region

Nova slovenska predsjednica: Hrvatska je previše involvirana u ono što se događa u BiH

Nezavisna kandidatkinja, advokatica Nataša Pirc Musar izabrana je, uz podršku ljevice, za novu slovensku predsjednicu u drugom krugu izbora u nedjelju. Suparnik joj je bio kandidat opozicije, desne Slovenske demokratske stranke (SDS) lidera Janeza Janše.

Za svoje prvo putovanje u inostranstvo u ulozi slovenske predsjednice planira turneju po zemljama zapadnog Balkana. Željela je, kako je rekla, najprije posjetiti Njemačku kao najvećeg trgovinskog partnera i zato jer iznimno poštuje njemačkog predsjednik. No posljednja događanja na zapadnom Balkanu navela su je da se odluči za obilazak ovih zemalja. Po njenom mišljenju, Slovenija je zemlja koja je regiji prozor i vrata u Evropsku uniju.

Nataša Pirc Musar: Hrvatska je previše involvirana u ono što se događa u BiH

"Naravno, ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH. Gdje će se strasti morati malo smiriti. Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerovatno biti moje prvo putovanje", rekla je Pirc Musar, a prenosi Slovenska novinska agencija STA.

Buduća predsjednica najavila je da namjerava nastaviti proces Brdo-Brijuni. Za koji želi da ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se učesnici sastanu više puta i na tim razgovorima preuzimaju neke obaveze. A sve kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio ujedinjene Evrope.

Pirc Musar također je najavila da će se javljati u javnosti kada bude smatrala za potrebno. No obećala je da se neće svakodnevno uplitati u dnevnu politiku.

Namjerava se pojačano baviti pitanjem siromaštva

Najavila je da je među temama kojima se namjerava pojačano baviti i pitanje siromaštva, posebice žena. Jer su po statistikama najugroženije neudate žene starije od 65 godina. Također je rekla da će imati savjetnika za klimatske promjene. Na tu su je temu u kampanji posebno upozorili mladi.

Od predsjednika u odlasku Boruta Pahora i ostalih bivših predsjednika očekuje pomoć i savjete. A jedan od prvih zadataka, po preuzimanju mandata, bit će sazivanje sastanka s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka. "Nije vrag da među svim idejama nećemo naći barem jednu ili dvije koje bismo mogli svi zajedno napraviti", rekla je izabrana predsjednica, koja će u decembru službeno preuzeti dužnost.

Pahorovu tradiciju otvorenih vrata predsjedničkih dvora planira zadržati. Ali na sebi svojstven način i prije svega sadržajno. Ovakva događanja planira organizirati na dane poput Dana djeteta ili Dana starijih osoba i slično. Svoje dosadašnje kanale na društvenim mrežama neće zatvoriti jer je tamo već dugo. Ali će, kako je rekla, njena komunikacija svakako biti drugačija od komunikacije aktuelnog predsjednika.