Tenis

Novak Đoković oborio rekord star 55 godina

Najbolji teniser planete Novak Đoković plasirao se u polufinale mastersa u Monte Carlu i još jedanput pomjerio granicu mogućeg na tom turniru.

Postao je najstariji polufinalista u historiji tog turnira, odnosno tokom njegove Open ere i nadmašio je time Nicolu Pietrangelija, koji je još 1969. sredinom aprila imao 35 godina i sedam mjeseci.

Đoković je ove godine u Monte Carlu daleko stariji nego što je tada bio Pietrangeli, pošto ima 36 godina i deset mjeseci.

Srbin je do tog uspjeha stigao tako što je redom pobjeđivao Romana Safiullina, Lorenza Musettija i u petak popodne Alexa De Minaura sa 7:5 i 6:4.

Međutim, i kada bi osvojio titulu i savladao naredne dvije prepreke, Novak ne bi još uvijek bio najstariji šampion turnira u čitavoj njegovoj istoriji.

Taj rekord drži britanski teniser Gordon Francis Love koji je u trenutku kada je uzeo titulu 1923. godine imao 38 godina, osam mjeseci i šest dana.

Pietrangeli je u svom polufinalu 1969. godine izgubio od Holanđanina Toma Okera koji je kasnije savladao Johna Newcombea i uzeo titulu.

Slavni italijanski igrač je u posljednje vrijeme na smjenu hvali i kritikuje Jannika Sinnera, a u srpskoj javnosti je postao neomiljen početkom 2022. kada je rekao da bi igrači trebalo da bojkotuju Australijan open, ako se Đokoviću dozvoli da igra taj turnir nevakcinisan protiv koronavirusa.