Politika

Novalić se u napadu naknadne pameti ‘sjetio’ da je ipak htio dati porodiljama po 1.000 KM. Konaković: Pritisak urodio plodom

Nakon što je u nacrtu budžeta Federacije BiH potpuno zaboravio izdvojiti pare za porodilje (i povratnike), premijer Fadil Novalić iznenada je dobio tzv. naknadnu pamet.

Naime, u mrljavom i socijalno neosjetljivom budžetu FBiH Novalić i njegova vlada nisu planirali povećanje nakanda porodiljama. Upravo zbog toga, po uzoru na Vladu KS, amandmene je uputio delegat u Domu naroda Elmedin Konaković (NiP).

On je od Vlade zatražio da prihvati njegov amandman kojim se sredstva s drugih pozicija prebacuju u ovu svrhu što bi osiguralo svim porodiljama po 1.000 KM.

Međutim, danas Novalić tvrdi da je on to planirao kroz poseban zakon.

Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, Novalić je Parlamentu FBiH 'po hitnom postupku' proslijedio inicijativu da se na dnevni red uvrsti Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, koji je Federalna vlada navodno utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prošlog mjeseca.

“S obzirom da se ovih dana u javnosti pojavljuju brojne populističke izjave i saopćenja koja imaju očit predizborni prizvuk, ističem da je Vlada FBiH Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u parlamentarnu proceduru poslala 7. decembra 2021. godine. Kako se akt već nalazi u Parlamentu FBiH, smatram neophodnim da se uvrsti na dnevni red narednih sjednica Predstavničkog i Doma naroda, te da se tamo i izglasa njegovo konačno donošenje”, rekao je Novalić.

Očigledno Novalić sad pokušava ispraviti očiti fijasko i budžetski promašaj, te osujetiti pokušaj da zasluge za uzme SDA-u omraženi Konaković.

Međutim, Konakoviću je to svejedno.

"Svi smo vidjeli da nije imao u nacrtu budžeta predviđen novac. Nije bilo naznaka da će se ići u tom smijeru. Ne zanima me ni kako ni šta će uraditi, meni je važno da porodilje dobiju po 1.000 KM. Meni je super. Naš pritisak je urodio plodom i odlično je ovo što je Novalić uradio. Najmanje mi je bitno ko će 'pokupiti kajmak', važno je ovo drugo. Super je ovo", rekao je Konaković za Raport.