Evropsko vijeće

Nove sancije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista: Odgovorni za mučenje i okrutna, nečovječna postupanja nad Palestincima

Evropsko vijeće je danas odlučilo da uvrsti četiri osobe i dva entiteta pod Globalni režim sankcija EU za ljudska prava. Navedeni pojedinci i entiteti odgovorni su za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, uključujući mučenje i druga okrutna, nečovječna ili ponižavajuća postupanja ili kažnjavanje, te za kršenje prava na imovinu i privatni i porodični život Palestinaca na Zapadnoj obali, saopćeno je iz Brisela.

Navedeni entiteti su Lehava, radikalna desničarska jevrejska suprematistička grupa, i Hilltop Youth, radikalna omladinska grupa koja se sastoji od članova poznatih po nasilnim djelima protiv Palestinaca i njihovih sela na Zapadnoj obali. Dvije vodeće ličnosti Hilltop Youtha, Meir Ettinger i Elisha Yered, također su navedene. Obojica su bili uključeni u smrtonosne napade na Palestince 2015. i 2023. godine.

Današnje oznake uključuju i Neria Ben Pazija, koji je optužen za višestruke napade na Palestince u Wadi Seequ i Deir Jariru od 2021. godine, i Yinona Levija, koji je učestvovao u više nasilnih djela protiv susjednih sela iz svoje rezidencije u ilegalnoj ispostavi farme Mitarim.

Sa današnjim popisima, restriktivne mjere prema Globalnom režimu sankcija za ljudska prava EU sada se primjenjuju na 108 fizičkih i pravnih osoba i 28 subjekata iz niza zemalja.

Oni koji su navedeni pod režimom sankcija podliježu zamrzavanju imovine, a davanje sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, njima ili u njihovu korist, je zabranjeno. Dodatno, zabrana putovanja u EU odnosi se na navedena fizička lica.

U svojim zaključcima od 21. do 22. marta 2024, Evropsko vijeće je pozvalo na hitno zaustavljanje nasilja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, te da se osigura siguran pristup Svetim mjestima. Evropsko vijeće je oštro osudilo ekstremističko nasilje među naseljenicima, navodeći da počinioci moraju biti pozvani na odgovornost; i pozvao Vijeće da ubrza rad na usvajanju relevantnih ciljanih restriktivnih mjera. Evropsko vijeće je također osudilo odluke izraelske vlade da dalje širi ilegalna naselja širom okupirane Zapadne obale i pozvalo Izrael da poništi ove odluke.