službenici na poligrafu

Novi detalji filmske pljačke u Podgorici: ‘Imamo snimke, vide se kopači, traži se ‘krtica‘!‘

Tunel, koji podsjeća na one kojima meksički karteli švercaju drogu u SAD, pronađen je u utorak u samom centru Podgorice - 50 metara od najčuvanijih objekata

Fotomontaže ozloglašenog meksičkog narkobosa Joaquína "El Chapo" Guzmána u tunelu koji vodi do skladišta podgoričkog Višeg suda postale su viralne u Crnoj Gori početkom prošle sedmice, nakon što je crnogorska policija otkrila 30-ak metara dug tunel koji vodi do depoa u kojem se nalaze tone dokaznog materijala iz najtežih sudskih postupaka.

Tunel, koji podsjeća na one kojima meksički karteli švercaju drogu u SAD, pronađen je u utorak u samom centru Podgorice - 50 metara od najčuvanijih objekata u Crnoj Gori - sjedišta vlade i parlamenta te zemlje.

"Ovo je svojevrstan napad na državu", zavapio je odmah ministar unutarnjih poslova Filip Adžić.

No, koliko je svojevrsni napad na državu otkriven slučajno pokazuje podatak koji je iznio crnogorski portal Libertas, da je rupa u zidu otkrivena nakon što se službenica suda požalila na propuh.

Javnost još ne zna ko je imao toliko drskosti i novca da mjesecima, bešumno, iskopa tunel u jednoj od najprometnijih ulica u Podgorici koji vodi ka zgradi koju osiguravaju deseci uniformiranih policajaca. Prema verzijama iz nekih medija, policija navodno ima nadzorne snimke na kojima se vide osumnjičeni za iskopavanje tunela, te će uskoro uslijediti hapšenja.

Tunel otkriven nakon što se žena požalila na propuh

Službena verzija je da je šest osoba bilo angažirano na izvođenju radova. Kombi koji su koristili policija je pronašla, a Nedjeljni iz vrha sigurnosnog sektora neslužbeno doznaje i da je jednog od kopača policija identificirala.

Premijer Dritan Abazović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost odbio je dati konkretan odgovor jesu li osobe koje su kopale tunel identificirane, odakle su i kojoj kriminalnoj organizaciji pripadaju, ali je najavio da će sigurnosne službe u najskorijem roku riješiti slučaj - tunel.

Mjesecima se u crnogorskoj javnosti pisalo o depou podgoričkog Višeg suda kao o lošem rješenju za čuvanje dokaznog materijala iz najtežih kriminalnih slučajeva. U samom centru Podgorice uskladišteno je, kako su pisali mediji, deset tona droge zaplijenjene iz kaznenih djela, od čega je dobar dio one najskuplje - kokaina. U depou je i 400 komada oružja, elektronski uređaji i milioni dokumenta.

U neformalnom razgovoru jedan zvaničnik sigurnosnog sektora ustvrdio je da jedan vojni bataljon ne bi uspio u 24 sata popisati sve stvari koje se nalaze u sudskom depou.

Ipak, preliminarni rezultati popisa pokazali su da nedostaje 19 komada oružja, ali i da je depo ispreturan kako bi se sakrio stvarni razlog pljačke.

Crnogorska policija vjeruje da ovaj posao ne bi mogao biti urađen bez pomoći nekoga od sudskih službenika, zbog čega su svi podvrgnuti poligrafskom ispitivanju. Dugogodišnji predsjednik Višeg suda Boris Savić, nakon što je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu, rekao je da je "većina zaposlenih uspješno prošla poligrafsko testiranje", čime je otvorio sumnju da ima i onih koji su "pali" na detektoru laži.

Nevjerovatna priča

Savić je sličnu, nepreciznu izjavu medijima dao odmah nakon što se saznalo za pljačku Višeg suda. Tada je ustvrdio da "vjerovatno ništa ne nedostaje".

U međuvremenu, policija je identificirala vlasnike stana koji su na saslušanju izjavili da su stan izdali jednoj gospođi za gotovo tri hiljade eura, a ona im je kazala kako planira otvoriti salon vjenčanica. Utvrđeno je da je nepoznata gospođa vlasnicima stana dala krivotvorene osobne dokumente. Njenu fotografiju, snimljenu preko videonadzora, objavili su podgorički mediji. Zna se da je u nekoliko svojih kontakata u Crnoj Gori koristila različite perike.

Stanari zgrade u Njegoševoj ulici tokom dva mjeseca radova na tunelu nisu čuli ništa neobično, što, kako tvrde građevinski stručnjaci, ukazuje na to da su "izvođači radova" koristili nimalo jeftine bešumne mašine. Dodaju da su morali imati građevinski projekt kako bi izbjegli temelje i stambene i zgrade Višeg suda.

Podzemni tunel dugačak je oko 30 metara, a širok i visok oko metar. Zidovi tunela oivičeni su daskama, u namjeri da spriječe urušavanje zemlje i kamena. Kraj tunela vodi u podrumski depo Višeg suda, čiji je zid probijen na mjestu gdje se nalaze police s registratorima.

Kako je za ovakav projekt potrebno izdvojiti stotine hiljada eura, crnogorski istražitelji vjeruju da su ga mogla finansirati jedino dva kriminalna klana koja su u međusobnom ratu - Škaljarski i Kavački.

S jedne strane, kao motiv se spominje uklanjanje dokaza u procesu protiv jednog od vođa kavačke kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana, čiji je sudski proces u toku, dok se on već mjesecima nalazi u pritvoru.

S druge strane, ne isključuje se mogućnost da je tunel mogao biti iskorišten od strane Škaljarskog klana za egzekuciju Slobodana Kašćelana, jer se otvor u Višem sudu nalazi nedaleko od prostorije gdje se pritvorenici smještaju prije početka suđenja.

U ratu ovih dviju skupina koje se bave švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu do sada je ubijeno nekoliko desetaka osoba, a među njima je bilo i nevinih žrtava.

Treća mogućnost koju spominju crnogorski dužnosnici je i "kontaminiranje" dokaza u istrazi ubistva glavnog urednika i vlasnika dnevnika Dan, Duška Jovanovića. On je ubijen prije 19 godina, a direktni izvršitelji i nalogodavci tog ubojstva nikada nisu pronađeni.

Nedavno je premijer Dritan Abazović objavio da se u istragu tog ubojstva uključio i američki FBI.

Dnevnik Dan svakodnevno je prenosio tekstove hrvatskog Nacionala o duhanskoj mafiji i njihovim vezama s tadašnjim crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koje je on uvijek negirao.

Četiri godine nakon ubistva Jovanovića ubijen je i vlasnik Nacionala Ivo Pukanić.

Informacija da je otkriven tunel u strogom centru u Podgorici bila je inspiracija mnogima na društvenim mrežama.

Neki su pravili parodije na film inspiriran stvarnim događajem "Bijeg iz Alcatraza", drugi su ustvrdili da se možda radi o prvim iskopima za podgorički metro, a ima i onih koji smatraju da bi to mogla biti jedna od turističkih atrakcija glavnog grada Crne Gore. Navodno i vlasnik kafića Coffe Time, ispod kojeg se nalazi iskopina, razmišlja o tome da mu promijeni ime i nazove ga Tunel.