NIJE BILO ŠTETE

Novi incident u Crvenom moru: ‘Dva projektila letjela su iznad broda’

Organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) saopćila je u petak da je primila izvještaj da su projektili prošli blizu broda 50 nautičkih milja (93 km) jugozapadno od jemenskog grada al Hudaydaha.

"Zapovjednik je izvijestio da su dva projektila letjela iznad broda te da je čuo dva glasna praska u daljini", naveo je UKMTO u svom upozorenju. Dodao je da brod nije prijavio nikakvu štetu i da je posada sigurna.

"Brod nastavlja prema sljedećoj luci pristajanja. Vlasti provode istragu", stoji u upozorenju.

Huti su u više navrata lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove u Adenskom zaljevu od sredine novembra, objavivši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima, a protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Njihovi napadi u Crvenom moru prekinuli su globalni transport, prisilivši brodarske kompanije na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike, a potaknuli su i strahove da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizirati širi Bliski istok. Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na ciljeve Hutista kao odgovor na njihove akcije.