Bliski istok

Novi prijedlog o miru u Gazi: Prekid vatre u tri faze

Foto:AA

Novi prijedlog o prekidu vatre predstavljen u Kairu preporučuje da se plan prekida vatre provede u tri faze, uključujući uslovni povratak Palestinaca u sjevernu Gazu, rekao je u ponedjeljak palestinski izvor upoznat s mirovnim pregovorima, javlja Anadolu.

Uprijedlogu o prekidu vatre poziva se na oslobađanje 900 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući najmanje 100 koji su osuđeni na dugogodišnje kazne u zamjenu za oslobađanje izraelskih civila, rekao je za Anadolu izvor.

Izvor je rekao da će prva faza uključivati povratak raseljenih Palestinaca u sjevernu Gazu, ali samo u određena skloništa pod međunarodnim nadzorom.

U drugoj fazi bi se realizovala razmjena talaca u kojoj bi svi izraelski zarobljenici bili pušteni u zamjenu za određeni broj Palestinaca koji će se kasnije utvrditi.

Palestinski izvor je naveo da se u trećoj fazi predviđa da se predaju tijela Izraelaca iz Gaze.

Komentirajući prijedlog, Mahmoud Mardawi, zvaničnik Hamasa, rekao je za Anadolu da prijedlog ignorira poziv na jasan prekid vatre i ne govori o povlačenju Izraela iz Gaze.

Što se tiče razmjene zatvorenika, napomenuo je da prijedlog osigurava da svi izraelski zatvorenici budu pušteni, dok je izraelsko oslobađanje palestinskih zatočenika podložno kompromisu.

Ranije u ponedjeljak, nakon opsežnih sastanaka, i izraelska i delegacija Hamasa napustili su Kairo nakon što su bili uključeni u indirektne razgovore preko egipatskih i katarskih posrednika.

Tel Aviv vjeruje da su 134 Izraelca zatočena u Gazi, dok Izrael drži najmanje 9.100 Palestinaca u svojim zatvorima.