kraljevska porodica

Novi problemi: Američke vlasti češljaju dosje princa Harryja. Šta je sve prešutio?

Nakon što je sudija Carl Nichols, još u martu zatražio od američkog Ministarstva domovinske sigurnosti da mu dostave aplikaciju za američku vizu britanskog princa Harryja, iste je dobio na uvid, a sada se čeka njegova odluka hoće li dopustiti da informacije o njegovom useljeničkom statusu postanu javne.

Problemi za princa Harryja započeli su nakon što je konzervativna organizacija The Heritage Foundation od dužnosnika u Washingtonu zatražila da se javno objave podaci iz njegove aplikacije za američku vizu, a sve kako bi javnost doznala je li u njoj prešutio dio o svom konzumiranju s opijatima.

Riječ je o danima njegove mladosti kada je eksperimentirao s različitim supstancama, među kojima su bili kokain, marihuana, 'čarobne' gljive i psihodelici, a za što se vjeruje da nije spomenuo apliciravši za vizu, iako se to u istoj od podnositelja traži.

Da je konzumirao razne opijate otkrio je u svojim memoarima 'Spare', gdje je napisao kako je kokain prvi puta probao kao 17-godišnjak, kao i da to nije bio prvi i jedini put. Priznao je i konzumaciju marihuane u više navrata, a nije krio ni pozitivna iskustva s psihodeličnim napitkom ayahuasca.

U to vrijeme imigracijski ured odbio je objaviti te podatke, navodeći zaštitu privatnosti kao glavni razlog, no iz The Heritage Foundationa su ustvrdili kako se njegova aplikacija mora objaviti kako bi američki porezni obveznici vidjeli je li prijavio konzumaciju droga ili nije. Uz to su napomenuli kako se on iznošenjem brojnih detalja u svojoj biografiji odrekao prava na privatnost.

Ko god je barem jednom ispunjavao obrazac za američku vizu dobro zna da se u njima nalazi i pitanje o upotrebi droga, te je upravo to pitanje donijelo probleme manekenki Kate Moss, kao i pokojnoj pjevačici Amy Winehouse, da dobiju vizu za ulazak u Ameriku.

Iako samo priznanje o uporabi ne mora automatski značiti da vizu neće dobiti, američki zakon predvidio je kazne za one koju su lagali, bilo ispunjavajući aplikaciju, bilo tijekom razgovora, zbog čega možete biti deportirani, ali i dobiti uopće mogućnost dobiti američko državljanstvo.

Upravo zbog toga ekipu iz The Heritage Foundationa zanima ako je princ Harry priznao upotrebu droga zašto mu je viza odobrena iako se, u većini slučajeva, upravo zbog toga uskraćuje onima koji imaju historiju eksperimentiranja s drogama. Isto tako, ako je imigracijski dužnosnici znali za sve to, postavlja se pitanje je li dobio poseban tretman samo zato što je britanski princ, a njegova supruga holivudska glumica.

Advokati The Heritage Foundationa svojem su zahtjevu dodali i transkript njegovog intervjua za Good Morning America u kojem je dao naslutiti kako bi mogao tražiti američko državljanstvo, što smatraju dodatnim argumentom za objavom njegovih imigracijskih papira.

Upravo zbog svega navedenog s nestrpljenjem se očekuje odluka suca Carla Nicholsa, koji bi svoju presudu trebao donijeti uskoro.