revolucionarna metoda

Novi sićušni bežični senzor se usađuje u mozak bez operativnog zahvata i nestaje kroz par sedmica

Novi bežični senzor koji se može ubrizgati te se otapa kroz par sedmica nudi revolucionarnu, bežičnu metodu za praćenje zdravlja mozga, potencijalno transformirajući tretmane za neurološka stanja.

Na životinjama je razvijen i testiran novi senzor koji se u tijelo unosi putem injekcije i koji može pratiti zdravlje mozga te se otapa u roku od nekoliko sedmica. Ta medicinska inovacija nudi potencijal za minimalno invazivne ljudske implantate za praćenje stanja poput traumatskih povreda mozga ili epilepsije, piše New Scientist.

To je prvi bežični senzor koji se može koristiti za praćenje stanja unutar tijela bez potrebe za operativnim zahvatom, kaže Jules Magda sa Univerziteta Utah u SAD-u i koji nije bio uključen u istraživanje.

Kockica metagela širine tek 2 milimetra

Navedeni senzor, 2 milimetra široka kocka mekog hidrogela, projektirao je Jianfeng Zang sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Kini, zajedno sa svojim timom. Ugradili su precizno raspoređene stupce zraka u hidrogel kako bi stvorili "metagel" senzor. Ta struktura omogućuje senzoru da usmjerava refleksije ultrazvučnih valova, koji mijenjaju oblik kao odgovor na različite uvjete mozga, kao što su pritisak ili temperatura, vidljive ultrazvukom.

Nisu potrebne žice ni elektronika. Gotovo kao da se metagel ponaša kao sićušno akustično ogledalo koje mijenja svoj odraz u skladu s okolinom, objašnjava Zang. Istraživanje vezano za taj metagel objavljeno je u časopisu Nature.

Određena neugoda pri unosu ipak postoji

U testovima na štakorima i svinjama, metagel senzori mjerili su pritisak, temperaturu, pH nivoa i protok krvi, pokazujući rezultate usporedive s tradicionalnim žičanim sondama. Zanimljivo je da se metagel razgradio na bezopasne komponente, poput vode i ugljičnog dioksida, unutar četiri do pet sedmica.

Za umetanje senzora u mozak koristi se igla velikog promjera, što samo po sebi može uzrokovati određenu nelagodu. Magda, međutim, naglašava nužnost provjere netoksičnosti otopljenih metagela. Uprkos obećavajućim rezultatima, Zang ističe da je dugoročno testiranje na većim životinjama ključno kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost metagela prije prelaska na klinička ispitivanja na ljudima.

Početni eksperimenti ukazali su na minimalno oticanje ili imunološki odgovor u moždanom tkivu štakora nakon implantacije i degradacije senzora, što ukazuje na obećavajuću budućnost za ove inovativne uređaje u aplikacijama za medicinsko praćenje.