Sjednica nsrs

NSRS podržala veto Željke Cvijanović ogromnom većinom glasova

Na danas održanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske odlučeno je da će se podržati veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović

Željka Cvijanović je puvukla vitalni entitetski interes nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović sa dva glasa "za" usvojili zaključak da je Republika Srpska udarila na ustavni poredak BiH i na Dejtonski sporazum.

Da bi NSRS oborila ovaj zaključak Predsjedništva bilo je potrebno da 56 poslanika glasa "za" veto, a danas je za veto glasalo 66 poslanika.

U praksi ovo znači da je zaključak članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića oboren.

Podsjetimo, u tom zaključku se govorilo o tome da su organi manjeg bh. entiteta djelovali suprotno sadržaju Dejtonskog sporazuma i time ugrozili mir i sigurnost u BiH i regiji.

Inače, sjednicu je obilježio, naravno, Dodik. On je prvo proklinjao one koji bi glasali protiv, pa je "prebrojavao Bošanjake", sukobio se sa Nebojšom Vukanovićem, a za to vrijeme je Željka Cvijanović doslovno molila poslanike da glasaju za.