Najavljena sjednica

NSRS vraća grb i himnu Srbije u upotrebu. Stevandić: Nećemo nikoga vrijeđati

U utorak 2. jula u Narodnoj skupštini Republike Srpske bit će održane dvije sjednice. Prvo Svečana na kojoj će se obratiti i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a onda i redovna na kojoj će se poslanici izjasniti o deklaraciji sa tzv. svesrpskog sabora, najavio je to predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

“Parlamentarni forum Srbija – Republika Srpska i ovdje će doći 11 poslanika Skupštine Srbije sa kojom će 11 poslanika NSRS činiti forum koji će zasijedati odmah dan poslije”, rekao je Stevandić ističući da je to veliki pokazatelj nastavka saradnje Republike Srpske i Srbije.

Na redovnoj sjednici raspravlja će se o 17 tačaka.

Jedna od tačaka, odnosno druga tačka dnevnog reda bit će deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru.

Stevandić kaže da je to prilika za "demaskiranje priče da bilo ko odustaje od 9. januara", najavljujući usvajanje posebnog zaključka koji će potvrditi da se ne odustaje od 9. januara kao Dana Republike Srpske.

“Ono što je po meni takođe bitno je deveta tačka, na šta sam ponosan, a riječ je o Nacrtu zakona o upotrebi zastave, grba i himne i sa velikim ponosom i zadovljstvom želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati.

Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem”, najavio je Stevandić.

Ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i RS, na šta je podsjetio Stevandić, zastava RS je ostala u upotrebi, a grb sa dvoglavim orlom i himna Bože pravde stavljeni su van pravnog prometa.