Profestor ustavnog prava

Nurko Pobrić: Postoji mogućnost da do suđenja Dodiku i ne dođe

Dodikova odbrana će sigurno temeljiti odbranu na tvrdnjama da Schmidt nije legalno izabran, da on prema njihovim tvrdnjama i ne može donositi zakone

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava i nekadašnji sudija komentirao je za Raport aktuelnu krizu u BiH uzrokovanu, prvom podizanjem, a potom i potvrđivanjem optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a, te ne isključuje mogućnost da u BiH u kojoj je pravosuđe pod evidentnim političkim pritiskom do suđenja Miloradu Dodiku i ne dođe.

Najviše posla za tužilaštvo i policiju

"Sada kada je potvrđena optužnica, očekuje se početak suđenja. Međutim, postoji mogućnost da Tužilaštvo BiH u svakoj fazi postupka odustane od krivičnog gonjenja Milorada Dodika. Govorim samo o mogućnostima, o vjerovatnom političkom uticaju na pravosuđe, a šta će se desiti u stvarnosti, vidjet ćemo. Ja bih volio da griješim, ali to jeste moguće", kaže Pobrić.

On smatra da će odbrana Milorada Dodika svog branjenika pokušati od optužbi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika odbraniti na način da će pred Sudom BiH potencirati legalnost izbora Christiana Schmidta na funkciju visokog predstavnika.

"Dodikova odbrana će sigurno temeljiti odbranu na tvrdnjama da Schmidt nije legalno izabran, da on prema njihovim tvrdnjama i ne može donositi zakone i da se zato ti zakoni, ponavljam prema mišljenju Dodikove odbrane ne smiju ni objavljivati. U ovoj situaciji Sudu BiH morat će se dostaviti relevantna mišljenja međunarodnih institucija na osnovu kojih će ukoliko se to pitanje aktuelizira i biti donijeta odluka o tome", prognozira Pobrić.

Komentirajući dešavanja koja su proizašla nakon podizanja optužnice protiv Milorada Dodika, počev od protesta na entitetskoj liniji razdavajanja koje su organizirale Dodikove pristalice, pa do skupova na kojima SNSD prijeti izlaskom iz institucija BiH, Pobrić kaže da u svim ovim dešavanjima i situacijama vjerovatno ima elemenata teških krivičnih djela.

"Najviše posla u svim ovim situacijama trebalo bi imati tužilaštvo i policijske agencije. U svim ovim radnjama vjerovatno ima elemenata krivičnih djela. Međutim, imamo do sada samo jednu, jedinu optužnicu protiv Milorada Dodika, koja je s obzirom na neke druge radnje koje je on činio optužnica nekog, ja bih rekao niskog nivoa, gdje je zaprijećena manja kazna u odnosu na neka druga djela koja je on činio i vjerovatno je bilo razloga da se za njih i procesuira. Zašto do toga nije došlo, teško je odgovoriti. Najlakše je kazati, tužilaštvo je pod pritiskom politike što i jeste", ocjenjuje profesor Pobrić.

Ko stoji iza Schmidta i ima li on podršku?

Profesor Pobrić smatra skandaloznom i katastrofalnom zabranu održavanja sastanka visokog predstavnika Christiana Schmidta s potpredsjednicima RS-a, kao i njegovo povlačenje pred Dodikovom zabranom.

"Slučaj je katastrofalan sa stajališta nekih međunarodnih uzusa. Da visokom predstavniku kojeg praktično priznaje čitav svijet da mu se zabrani da održi sastanak s potpredsjednicima jednog entietta u prostorijama koje koriste. Praktično, s ovim je visokom predstavniku zabranjeno da vrši bilo kakvu funkciju na terotiriji RS. S druge strane visoki predstavnik formalno ima velika ovlaštenja, a iza svih tih ovlaštenja u konkretnim situacijama stoje odgovarajuće države. Međutim ,sad se postavlja pitanje da li iza njegovih mogućih radnji koje bi poduzeo stoje najmoćnije države svijeta, ako isključimo Rusiju i Kinu. Ali i one sada počinju igrati neku značajniju ulogu na terotiriji BiH. Što ne ide u korist probosanskim politikama i snagama i ljudima koji ovu državu smatraju svojom", kaže Pobrić.

Naš sagovornik ističe da izlaz iz trenutne krize i sitaucije u BiH koja je pod konstantnim udarima separatističkih snaga vidi ili u promjeni strukture zakonodavne i izvršne vlasti kao rezultat izbora ili u jačem angažmanu međunarodne zajednice.

"Bilo bi idealno da kao rezultat izbora dobijemo neku radikalnu promjenu u sastavu zakonodavne i izvršne vlasti, a osim toga jedino angažman međunarodne zajednice ili neki konkretniji angažman od dosadašnjeg, primarno Sjedinjenih Američkih Država može stabilizirati stanje u BiH", zaključuje Pobrić.