zenica

Obilježavanje sedmice prevencije karcinoma grlića maternice: Zlatni standard je PAPA test

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice obilježava se svake godine u trećoj sedmici mjeseca januara širom Evrope na inicijativu Evropske asocijacije protiv karcinoma grlića maternice – EECA.

Rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Elma Kuduzović navela je da je cilj podizanje svijesti o simptomima bolesti, mogućnostima spr ečavanja i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti.

"Zlatni standard u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice", ističe Elma Kuduzović.

Institut u saradnji sa udruženjem studenata BoHeMSA LC Zenica i studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici je u holu Zenica City Centra organizovao zdravstveno promotivni štand sa dijeljenjem propagandnog materijala i izložbom umjetničkih plakata na ovu temu.

"Tokom naredne sedmice održat ćemo edukativno predavanje u Amfiteatru Medicinskog fakulteta za sve studente, ljekare i stručno osoblje. Želimo da istaknemo koliko je važna prevencija ovog karcinoma, kao i rano otkrivanje i liječenje bolesti", istakla je studentica Medicinskog fakulteta UNZE Amina Smailović.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je u toku prošle godine započeo vakcinaciju protiv Humanog papiloma virusa. Vakcinacija je dostupna djevojčicama u osmom razredu (do navršene 14. godine života) osnovne škole.

U školskoj 2023/2024. godini, Služba za školsku higijenu INZ-a će provoditi edukativne radionice o unapređenju reproduktivnog zdravlja djevojčica. Cilj je educirati djevojčice o pravilnoj higijeni i zdravim stilovima življenja u cilju sprečavanja nastanka bolesti reproduktivnih organa (između ostalog karcinom grlića maternice) u odrasloj dobi i unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Poseban akcenat edukacije će biti na promociji HPV vakcine. Imajući u vidu da su vakcine osigurane od Federalnog ministarstva zdravstva, te dostupne djevojčicama VIII razreda, od izuzetnog značaja je informisanje djevojčica i njihovih roditelja o HPV vakcini kao pravovremenoj prevenciji karcinom grlića maternice te o dostupnosti ove vakcine, navodi se u saopćenju INZ-a.