Vijesti

Obilježena 29. godišnjica od formiranja 4. Viteške motorizovane brigade

Povodom obilježvanja 29. godišnjice od formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade Ilidža, općinski načelnik Nermin Muzur, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i dopredsjedavajući Redžo Lemezan, položili su cvijeće na spomen obilježju 4.Viteške motorizovane brigade Ilidža. Polaganju cvijeća prisustvovale su brojne delegacije političkih partija, predstavnici udruženja, prijatelji i članovi porodica šehida i poginulih boraca.

Nakon polaganja cvijeća, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža na kojoj su se obratili općinski načelnik Nermin Muzur i predsjednik Udruženja Muhamed Nogo te su još jednom istakli značaj formiranja i djelovanje ove brigade.

Udruženje „4.viteška motorizovana brigada“ nizom aktivnosti obilježilo je 29. godišnjicu od formiranja brigade.

Četvrta viteška motorizovana brigada formirana je 28.jula 1992., a zbog doprinosa u odbrani domovine 28. jula 1994. brigadi je dodijeljen počasni naziv Viteška. Brigada kojom je komandovao Fikret Prevljak, izrasla je iz naroda Hrasnice, Sokolović-Kolonije i Butmira, koji su se goloruki, u farmerkama i patikama, organizovali po sokacima i ulicama i kao takvi suprostavili tehnički nadmoćnijem neprijatelju sa željom da odbrane svoje domove, porodice, ove prostore i BiH. Bila je to multinacionalna i multikonfesionalna jedinica. Rame uz rame ovaj dio Sarajeva branili su i svoje živote položili za ovu domovinu Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Albanci, Mađari, Romi…Treba istaći da su svoj veliki doprinos u odbrani dale i žene, majke, sestre, svako na svoj način, kako bi agresora i zlo koje se nadvilo nad ilidžanskim naseljima zaustavilo u namjeri da uništi ova područja i njeno stanovništvo.

Kroz redove brigade je prošlo više od 10.000 vojnika, od kojih je 1.132 zbog ranjavanja dobilo status ratnog vojnog invalida. Najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovana su 33 pripadnika, od toga 11 posthumno, a tri pripadnika odlikovana su Ordenom. Za odbranu domovine živote je dalo 425 boraca ove brigade.

Zona odgovornosti 4. Viteške motorizovane brigade predstavljala je glavnu arteriju za funkcionisanje države. Tokom rata čuvala je Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, sprečavala je ulazak agresora u opkoljeno Sarajevo, učestvovala u izgradnji Tunela D-B, te čuvala njegovu prohodnost, brinula o opskrbi glavnog grada strujom, naftom, hranom i ostalog bez čega Sarajevo ne bi opstalo. Njeni hrabri pripadnici učestvovali su u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Bihaća.