SPOMEN-OBILJEŽJE

Obilježena godišnjica formiranja Odreda Lasta: Ministar FMUP-a ukazao na važnost sjećanja na heroje koji su dali živote za odbranu BiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zajedno sa svojim najbližim saradnicima, odao je počast i položio cvijeće ispred spomen-obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Ministar Isak položio je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, šehidskom mezarju Lav, groblju Sveti Josip i na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

U svom obraćanju prisutnima ministar Isak je posebno ukazao na važnost njegovanja kulture sjećanja na sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

„Danas odajemo počast istinskim herojima Bosne i Hercegovine koji su između opstanka ili nestanka odabrali borbu za opstanak i očuvanje jedine nam domovine. Odred „Lasta" činili su mladići različitih nacionalnosti koji su pokazali da se domovina brani zajedništvom i srcem. Zato njihova djela trebaju biti podstrek svima nama da nastavimo borbu za Bosnu i Hercegovinu i da naši budući naraštaji spoznaju da blagodati mira i slobode nisu olako stečeni", istakao je Isak.

Ministar je na šehidskom mezarju Kovači učenjem fatihe odao počast i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta" osnovan 15. 5. 1992. godine. Odred je djelovao do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica CSB Sarajevo i MUP-a RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike BiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a njih 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Federalnog MUP-a.