godišnjica

Obilježeno sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva: Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Foto: Fena

Muzej ratnog djetinjstva (MRD), koji obilježava sedam godina postojanja, večeras je u sarajevskom Domu mladih upriličio centralni godišnji događaj na kojem su ukratko predstavili svoje aktivnosti i planove.

Partnerima, gostima i prijateljima obratili su se i predstavnici Muzeja, kao i neki partneri i učesnici u zajedničkim aktivnostima.

Generalni direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović je rekao da su posebno ponosni na kolekciju Muzeja koja je jedna od najznačajnijih svjetskih kolekcija o toj temi sa više od šest hiljada eksponata iz 19 različitih oružanih sukoba.

"Ponosni smo i na naše aktivnosti sa školama i djecom, hiljade djece svake godine prolazi kroz naše radionice i edukativne programe, kao i na naše izložbene aktivnosti od kojih neke doprinose promociji našeg grada i zemlje u inostranstvu - naveo je Halilović.

Naglasio je da je poseban fokus na saradnji sa Palestinom i Ukrajinom, te podsjetio da Muzej ratnog djetinjstva ima ured u Ukrajini gdje su vrlo aktivni, a u Palestini, odnosno u Gazi imali su jedan manji projekt tokom predhodne dvije godine, prije najnovije eskalacije nasilja.

Halilović je dodao da su to aktuelne teme i da pokušavaju dati mali doprinos, iako nažalost muzeji ne mogu zaustaviti ratove.

"Pokušavamo izlaganjem tih kolekcija dati mali doprinos podizanju svijesti o tome šta to znači biti dijete u ratu. Muzej nastavlja širiti svoju kolekciju, jačamo naše prisustvo u Ukrajini gdje planiramo otvaranje stalnog muzeja s obzirom da trenutno imamo samo povremene izložbe i dokumentacione aktivnosti. U BiH ćemo raditi veliki projekt u 30 općina sa mladim ljudima i nastavnicima kako bismo doprinijeli jačanju svijesti o važnosti mira i ulozi svih nas u izgradnji i očuvanju mira - istakao je Halilović.

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac je rekla da je iza njih još jedna uspješna godina i da su ponosni jer njihove ključne aktivnosti napreduju.

"Imali smo pet izložbi u pet različitih država tokom 2023. i naša kolekcija kontinuirano raste i ove godine imamo gotovo 400 novih eksponata, svjedočenja. Radimo ne samo u postkonfliktnim društvima kao što je bosanskohercegovačko, nego radimo i sa djecom koja trenutno žive u ratnim zonama - dodala je Krvavac.

Rođendansku sedmicu, od 22. do 29. februara, Muzej ratnog djetinjstva obilježava brojnim sadržajima. Ulaz je u tom periodu besplatan, a posjetioci mogu vidjeti neke od eksponata i priča iz kolekcije Muzeja koje dosad nisu izlagali u Sarajevu. Osim toga, posjetioci mogu testirati i novu interaktivnu instalaciju u MRD koja će vas vratiti u vaše djetinjstvo.

Tokom rođendanske sedmice organizovali su i vođene ture za slijepa i slabovidna lica, a pored toga edukatorice za djecu i mlade svakog dana od 22. do 29. februara vode zakazane međugeneracijske ture pod nazivom “Kroz Muzej sa Bubamarama i Kolibrićima”.