Za zabrinuti se

Objavljen alarmantan podatak o Zemlji: Malo ko je primijetio šta se dogodilo našoj planeti u samo godinu

Naučnici su istaknuli da su klimatske promjene i fenomen poznat kao El Niño odgovorni za ovakav porast temperatura

Prošli mjesec je oborio rekord kao najtopliji septembar na Zemlji, prema podacima Copernicusa, tijela EU za klimatske promjene. Prosječna temperatura zraka na tlu bila je 16,38 stepeni, što je za 0,5 stepeni više nego prethodni rekord iz 2020. godine. Ovo je također bilo gotovo jedan stepen više od prosjeka za septembar u periodu od 1991. do 2020. godine.

Ako gledamo dalje umazad, temperatura je bila čak 1,4 stepena viša od prosjeka između 1850. i 1900. godine. Naučnici su istaknuli da su klimatske promjene i fenomen poznat kao El Niño odgovorni za ovakav porast temperatura.

Temperatura površine mora između 60°S i 60°N dosegnula je 20,92 stepen, što je najviša temperatura ikad zabilježena za septembar i druga najviša uopće, odmah iza augusta 2023. godine.

Osim toga, antarktički led povukao se na rekordno nizak nivo od devet posto ispod prosjeka za ovo doba godine, dok je površina morskog leda na Arktiku bila peta najniža, s padom od 18 posto ispod prosjeka.

Ova godina, 2023., već je obilježena kao najtoplije ljeto ikad zabilježeno, a stručnjaci tvrde da će oboriti rekord kao najtoplija godina ikad, osim ako preostali mjeseci ne budu izuzetno hladni. Važno je napomenuti da su sve najtoplije godine bilježene od 2015. godine, dok je najhladnija godina na Zemlji bila 1904. godina.