Film

Objavljen trailer za novi film Martina Scorsesea, glume DiCaprio i De Niro

APPLE TV+ je objavio prvi trailer za dugoočekivani vestern kriminalistički film Martina Scorsesea "Ubice cvjetnog mjeseca" (Killers of the Flower Moon). Scenarij su napisali Scorsese i Eric Roth.

Film je snimljen po istoimenom bestseleru Davida Granna, koji prati seriju ubistava unutar naroda Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Mnogi su ih zbog toga iskorištavali kako bi došli do novca, što je dovelo do niza ubistava koja je The Guardian nazvao genocidom protiv američkih domorodaca. Ubistva se smatraju prvim velikim slučajem koji je istraživao novoosnovani FBI.

Glavne uloge u filmu igraju Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Lily Gladstone. Uz njih igraju Jesse Plemons, Brendan Fraser, Tantoo Cardinal, Cara Jade Myers, JaNae Collins i Jillian Dion. Prema Varietyju, Scorsese je inzistirao da narod Osage glume američki domoroci, kako bi što vjernije prikazao istinitu priču.

DiCaprio glumi Ernesta Burkharta, rođaka bogatog rančera, kojeg glumi De Niro. Burkhartova žena, koju glumi Gladstone, pripadnica je naroda Osage, zbog čega on biva upleten u slučaj koji istražuje FBI. Plemons glumi Toma Whitea, glavnog istražitelja u slučaju. Uloga Toma Whitea je trebala otići DiCapriju, ali glumac je odlučio uzeti ulogu moralno ambivalentnog Ernesta Burkharta.

Film čiji budžet iznosi 200 miliona dolara Appleov je najskuplji filmski projekt do sad, piše The Guardian.
Apple TV+ se udružio s Paramountom kako bi film distribuirali po kinima, prije nego što pređe na streaming servis.

Film će biti prikazan na festivalu u Cannesu sljedeće sedmice, a u svjetskim kinima će biti dostupan od 6. oktobra.