Vremenska prognoza

Objavljena detaljna prognoza za naredni period: Sutra nas očekuje snijeg pa stabilizacija vremena

Nakon perioda iznadprosječnih temperatura zraka u Bosnu Hercegovinu ove sedmice stiže nam blago zahlađenje i snijeg.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama u narednih sedam dana izgledne su nestabilne vremenske prilike, sa smjenama hladnijih i toplijih perioda.

Početkom sedmice padavine, u nižim predjelima kiša, na planinama snijeg.

Od utorka, 28.novembra, susnježica i snijeg mogući su i na nižim nadmorskim visinama. Potom slijedi kratkotrajna stabilizacija i sa približavanjem vikenda ponovo promjena, pogoršanje vremenskih prilika sa jugozapada, povećana naoblaka, uz porast temperatura i umjeren do jak južni vjetar, te padavine koje će u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i Krajini biti obilnije u odnosu na ostatak zemlje. Pri tome se najmanje kiše očekuje na istoku Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim biće dosta promjenljiv. Minimalne jutarnje vrijednosti od 0 do -5, na planinama i visoravnima do -9 °C. U Bosni, povremeno i uz mogućnost zadržavanja negativnih temperatura većim dijelom dana.

Od sredine sedmice, na izmaku ovog i početkom narednog mjeseca osjetno toplije, najizraženije u petak i subotu, 01. i 02. decembra, gotovo posvuda sa pozitivnim minimalnim temperaturama zraka. Maksimalne dnevne vrijednosti kretaće se između 11 i 16 °C.

Od 03. decembra do kraja prognoznog perioda predviđa se stabilnije vrijeme, sa manje padavina i uz temperature zraka koje će biti u okviru uobičajenih za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje u unutrašnjosti od -6 do -1, na jugu od 2 do 5 °C, maksimalne dnevne sa vrijednostima između 3 i 7 u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve i na krajnjem jugu od 8 do 10 °C.