Svijet

Objavljena interna prepiska: Google nevakcinisanim zaposlenicima prijeti otkazom

Zaposlenici Googlea koji se nisu vakcinisali uskoro bi mogli dobiti prisilni dopust te nakon toga i otkaz ako ne poštuju kompanijina stroga pravila za Covid-19, piše u internom memorandumu kojeg se domogao CNBC. Pravila će navodno utjecati na zaposlenike koji spadaju pod jurisdikciju Bidenovog mandata za vakcinisanje koji se, podsjećamo, trenutno suočava s izazovima u Senatu i američkom pravnom sistemu.

Uglavnom, prema memorandumu Google je zaposlenicima 3. decembra naredio da pošalju dokaz o vakcinaciji, potvrdu o vjerskim razlozima ili zdravstvenu potvrdu koja potvrđuje da bi im vakcinacija mogla ugroziti zdravlje. Kompanija kaže da svi koji ne pošalju dokument do 13. januara idu na 30 dana plaćenog dopusta nakon kojeg, ako se ne vakcinišu, dobivaju do šest mjeseci neplaćenog dopusta i nakon toga - otkaz.

Drugim riječima, ako radite u Googleu trebat će vam potvrda vakcinacije ili ispričnica.

Google ne poriče nova pravila ponašanja, sudeći prema službenoj izjavi govornice Lore Lee Erikson u razgovor s Vergeom:

'Kao što smo već rekli, naši zahtjevi za vakcinacijom neki su od najvažnijih načina na koje radnu sredinu činimo sigurnom i održavamo kontinuitet naših usluga. Posvećeni smo poduzimanju svih mjera potpore zaposlenicima koji se žele cijepiti kako bi to učinili te stojimo čvrsto iza naših pravila.'

Izvještaj CNBC-ja naglašava da necijepljeni imaju nekoliko izbora - premda kompanija očekuje da će predsjednički mandat obaveznu vakcinaciju odrediti skoro svim građanima SAD, zaposlenici mogu tražiti pozicije u firmi koje taj pravilnik ne zahvata - poput rada od kuće. Ako radite u uredu, morate biti vakcinisani.

Iako kompanija nije odredila kad će se zaposlenici morati vratiti u ured nakon početka širenja soja omikron, potvrđeno je da će dio kompanije raditi bar dio posla u uredu. CNBC, doduše, kaže da će i oni koji rade od kuće u nekom trenu trebati ići na cijepljenje ako mandat prođe i ako ih on obuhvati.