BHMETEO

Objavljena vremenska prognoza: Spremite se za ovo što nam stiže od sutra!

Od večeras postepeno jačanje južnih i jugozapadnih visinskih strujanja, koja će nam u utorak (21.05.) donijeti u većem dijelu zemlje povremeno umjeren do na udare jak jugo i značajnije količine saharskog pijeska i prašine u zraku, navedeno je u vremenskoj prognozi na Facebook stranici BHMETEO.ba.

"Uz sve to i izrazito nestabilno vrijeme uz mjestimično kišu, pljuskove sa grmljavinom i nepogode. Prvi na udaru mjestimično jačih pljuskova sa grmljavinom moguće da će se naći dijelovi Krajine, već u jutarnjim satima sutrašnjeg dana. Kasnije, od sredine dana i poslijepodne glavna zona nestabilnosti će biti uz Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne. Posebno se to odnosi na područja koja su uz rijeku Savu, gdje se u poslijepodnevnim satima mjestimično očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom i nepogode uz led, jak vjetar i veću količinu kiše za kratko vrijeme.

U večernjim satima utorka i jugozapad Bosne te Hercegovina, prodorom hladne fronte sa zapada, mogu očekivati mjestimično jače pljuskove i grmljavinu.

Najmanje padavina uz rijeđu pojavu kiše ili pljuska se očekuje sutra u većem dijelu centralne i istočne Bosne zbog fenskog uticaja južnog strujanja i isušivanja zraka.

U noći na srijedu (22.05.) postepeno smirivanje vremena, ali poslijepodnevni sati srijede donose nove mjestimične pljuskove sa grmljavinom i nepogode", navedeno je u prognozi.

Podsjetimo, ranije danas snažno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i gradom pogodilo je okolinu Mrkonjić Grada, Kneževa, Bugojna i Viteza.