Svijet

Objavljene sablasne fotografije tržnice u Wuhanu odakle je krenula korona: Okolo leže životine

Na krovu kineske tržnice koja se smatra izvorištem pandemije koronavirusa pojavile su se fotografije životinjskih leševa, što je izazvalo strah da je ona ponovno otvorena, piše MailOnline.

Fotografije je podijelila američka virologinja dr. Angela Rasmussen, koja je ustvrdila je da svakako riječ o zagonetnim prizorima. Redovi oderanih životinja vise na policama za sušenje na kontroverznoj tržnici morskih plodova Huanan u Wuhanu, a fotografije su snimljene u novembru 2021. i osvanule na Google Earthu, gotovo dvije godine nakon što je tržnica zatvorena jer je proglašena izvorištem zaraze koronavirusa.

Tek ove sedmice pojavile su se fotografije pobuđujući sumnje da kineske ‘vlažne‘ tržnice, na kojoj su se prodavali deseci egzotičnih životinja u katastrofalnim uvjetima, ponovno posluju.

Nekim životinjama na fotografijama je oderana koža, a drugima je očišćena utroba, no krzno im je još uvijek netaknuto. Na mutnim fotografijama također je prikazano nekoliko stolova na kojima je, kako izgleda, položena životinjska koža.

Profesor Lawrence Young, mikrobiolog sa Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji, smatra da je to vrlo zabrinjavajuće.

"Što međunarodna zajednica treba učiniti kako bi uvjerila vlade kako je potrebno kontrolirati mokre tržnice? Znamo da gotovo sve infektivne bolesti, koje su zadnjih godina bile prijetnja ljudima, potječu od životinja", rekao je.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu East Anglia, rekao je za MailOnline da je pitanje vremena kada će se dogoditi nova pandemija ako se nastavi ovakva trgovina u velikim gradovima.

Početkom januara 2020. kineske vlasti identificirale su tržnicu Huanan kao potencijalni izvor nove zarazne bolesti te je tržnica zatvorena. Istraživači su zatim prikupili uzorke peradi, zmija, jazavaca, divovskih daždevnjaka, sijamskih krokodila i drugih životinja koje su se tamo prodavale. U potrazi za patogenom uzeli su i uzorke iz kaveza, toaleta, odvoda i štandova.

U martu 2021. godine kineski znanstvenici objavili su izvještaj koji je pokazao da su svi od gotovo 200 uzoraka prikupljenih od životinja bili negativni, ali da je oko 1000 uzoraka uzetih sa štandova i drugih dijelova tržišta bilo pozitivno.

Reuters je 11. decembra 2020. javio da je tržnica još uvijek prazna i zatvorena. Tim naučnika predvođen Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) posjetio je tržnicu 31. januara 2021. godine o sklopu istrage o ulozi tržnice u pandemiji.

Slika tržnice

Zračne snimke koje je Reuters snimio i objavio u januaru 2021. godine, godinu dana nakon zatvaranja tržnice, prikazuju prazne police za sušenje na istom dijelu krova. U drugom setu fotografija snimljenih u februaru, činilo se da se na polici suši životinjska koža, ali manja količina.

Zanimljivo je da su te fotografije snimljene zadnjeg dana posjeta Svjetske zdravstvene organizacije tržnici i istraživanja u Wuhanu.

"Deset mjeseci kasnije, u prosincu 2021. godine, čini se da su police za sušenje pune. Također, vidi se stol na kojemu se nalazi nešto što izgleda kao životinjska koža. Ako je to svježa životinjska koža, zbunjuje zbog čega bi to bilo tamo, godinu dana nakon zatvaranja tržnice",, upozorila je dr. Rasmussen.

Zabrinjavajuće informacije iz Wuhana stižu nekoliko mjeseci nakon što su tri nove studije potvrdile da je epicentar pandemije koronavirusa doista bila mokra tržnica Huanan u Wuhanu, a SARS-CoV-2 prešao je s divljih životinja, koje se drže u kavezima, na ljude barem dva puta u studenome i prosincu 2020. godine.