Ekonomija

Obnovljivi izvori sve više privlače investitore: Na distrubutivnu mrežu priključeno više od 730 solarnih elektrana

U Bosni i Hercegovini korištenje energije Sunca dobiva sve više na značaju. Stručnjaci navode da ovaj oblik proizvodnje energije nema negativan uticaj na okoliš, s druge strane kažu kako, instaliranje solarnih panela i fotonaponskih modela za investitore donosi ekonomske benefite. Iako još ne zauzimaju važno mjesto u ukupnoj proizvodnji električne energije, u BiH je sve više solarnih elektrana.

U BiH je sve više solarnih elektrana

Nedavno u medijima je objavljeno kako Hercegovačko-neretvanski kanton sa 2.300 sunčanih sati u godini je najbogatiji solarnim potencijalima u Bosni i Hercegovini, a da je lider u korištenju tih resursa kroz proizvodnju solarnih panela je Stolac.

Također, istaknuto je kako povećan interes investitora u oba entiteta. Da je to tako potvrđuju i zvanični podaci koje nam poslao FERK.

Naime, statistički podaci govore da je na distributivnu mrežu Federacije BiH priključeno 731 solarnih elektrana.

"Zaključeno sa danom 31.12.2021. godine je mrežu bilo priključeno 453 solarne elektrane. A trenutno je 731. Vidimo da je došlo do evidentnog porasta broja proizvedenih objekata u odnosu na 2021.godinu", kazali su nam u odgovoru za naš portal.

Dodali su kako FERK u ovom trenutku ne raspolaže sa kompletnim podacima o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana u 2022. godini jer traženi podaci još uvijek pristižu.

"FERK vodi registar izdatih dozvola za rad i prethodnih saglasnosti za Federaciju BiH (za izgradnju direktnog voda), kao i zbirni registar u elektronskoj formi", pojasnili su nam iz FERK-a.

Koliko su značajne solarne elektrane pitali smo i Mujaković Almira, predsjednika Udruženja Green energy. Naime, kako nam je kazao istraživanja su pokazala da solarna energija ispušta mnogo manje stakleničkih gasova nego fosilna goriva. Odnosno da ima manji utjecaj na klimatske promjene u odnosu na ostale neobnovljive izvore energije.

Rok trajanja solarnih panela je 25 godina

"Zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana u FBiH je ogromna. Trenutno je to isplativo, iako je cijene električne energije od januara ove godine opala za nekih 20 posto. Međutim, i pored navedenog solarne elektrane su i dalje isplativa investicija. Očekivani povrat investicije je otprilike za 5 do 6 godina. Kada se uzme u obzir da je rok trajanja solarnih panela 25 godina, onda je sve ostalo jasno", kazao nam je Mujaković.

Dodao je kako solarna energija značajno doprinosi smanjenju troškova, što dovodi do uštede u energiji i smanjuje emisiju CO2 koje uzrokuju globalno zagrijavanje i pokreće klimatske promjene.

"Kao što sam već naveo značajno smanjuje upotrebu fosilnih goriva. I tako pomažu u očuvanju prirodnih resursa i doprinose u  smanjenju zagađenja okoline. To su samo nekih od razloga, a ima ih još ogroman broj. Za građane BiH sve to može imati ogroman značaj. Prije svega zbog stvaranja energetske stabilnosti, razvoja novog poduzetništva. Sve to može utjecati na stabilnost ekonomije. Zatim utjecati na ekonomski razvoj naše zemlje. Međutim, u ovom momentu za realizaciju pomenutih projekata veliki problem i kamen spoticanja predstavljaju veoma komplikovani zakoni i tromost Elektroprivrede. Oni usporavaju projekte u izgradnji solarnih sistema", zaključio je Mujaković za Raport.