EU Laissez Passer

Od 2015. godine iz Njemačke vraćen 1.971 državljanin BiH, a najavljen dolazak 3.963 osoba

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Europskog putnog lista za povratak (EU Laissez Passer).

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, za period 30. 6. 2024. - 30. 6. 2027. godine produžena je upotreba Evropskog putnog lista za povratak (EU Laissez Passer), izdanog od strane nadležnih tijela SR Njemačke, koji će važiti za državljane BiH prilikom njihovog povrata/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo je zaduženo da prati ovaj proces i po potrebi o njemu informira Vijeće ministara BiH.

Inače, u Informaciji se kaže da je u periodu od 3. 12. 2015. godine, kada je Vijeće ministara BiH odobrilo upotrebu navedenog dokumenta, pa zaključno s 31. 3. 2024. godine, od nadležnih tijela SR Njemačke najavljen dolazak osoba. Od tog broja u BiH je vraćen 1.971 državljanin BiH, a sveukupno 822 osobe su prihvaćene s EU Laissez Passer dokumentom, 1.085 s pasošem BiH, 37 s ličnom kartom BiH i 23 s putnim listom BiH. Uz to, četiri osobe prihvaćene su s validnim pasošem strane države po osnovu principa jedinstva porodica s državljaninom BiH. Odbijen je prihvat sveukupno 46 osoba (38 je zaustavljeno u Njemačkoj, a osam je vraćeno s aerodroma u Sarajevu) zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.