Vijesti

Od isporuke Javellina u BiH još ništa

Sjedinjene Američke Države vrlo su angažirane u vojnoj pomoći Bosni i Hercegovini.

Osim nedavne isporuke borbenih helikoptera, vrijednih 38 miliona dolara, u toku je i obuka i opremanje bataljona Oružanih snaga, oko 500 vojnika, kako bi bili u stanju zadovoljiti standarde NATO saveza i biti angažirani u eventualnim budućim mirovnim misijama Sjevernoatlantskog saveza.

No, kako je rečeno za Politicki.ba i Raport.ba, u dogledno vrijeme, Bosna i Hercegovina ne može očekivati isporuku iz Sjedinjenih Američkih Država protivoklopnih sistema Javellin.

“Bilo je razgovora o tome. SAD konstantno procjenjuju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. U dogledno vrijeme, ne razmatramo isporuke sistema Jevellin, kao ni drugih sličnih sistema”, izjavio je za Raport.ba i Politicki.ba zvaničnik američke administracije koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Ova je osoba vrlo detaljno upoznata s aktnovistima Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i kada je vojni dio programa u pitanju.

Navodi da nedavno isporučena četiri borbena helikoptera jeste još jedan dobar primjer uspješne saradnje SAD i BiH na vojnom polju i ističe da će se ona nastaviti.

PROČITAJTE  Nevjerovatni prizori: Snježna oluja u kasnom proljeću u Coloradu

No, kada su Javellini u pitanju, za sada, nema nikakvih aktivnosti na transferiranju te vrste oružja BiH.

“Vrlo smo zadovoljni aktivnostima na opremanju bataljona Oružanih snaga BiH za NATO standarde.

Znam da se vode dinamične aktivnosti na obilježavanju 20. godišnjice saradnje OS BiH i Nacionalne garde SAD, savezna država Merilend.

Plan je i da se naredne godine, kada punimo dvije decenije uspješne saradnje, organizira više dešavanja u kojima će u Bosni i Hercegovini biti uključeni i pripadnici Nacionalne garde Merilenda”, kaže naš sagovornik.

On prenosi i da opremanje i obuka košta 11 miliona dolara i da SAD u cjelosti finansiraju taj program.

“Jasno je da je naša podrška BiH željezno čvrsta i neupitna. SAD nastoji u svakoj prilici pomoći. Na primjer, u toku je nabavka mobilnih rentgena, obnovili smo dvije škole – jednu u Kiseljaku i još jednu u Bihaću, koja je bila izgorjela, pomažemo zdravstveni sistem BiH u borbi protiv COVID-19…”, ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE  Foto / U Tuzli održan svečani defile 346. generacije Behram-begove medrese

Navodi u više navrata da je “podrška SAD Oružanim snagama BiH neupitna”.

“Pomno pratimo situaciju. Ukoliko bude potrebno, SAD će reagirati kako bi osigurali sigurnost u BiH”, rečeno nam je.

Kontaktirali smo i Senada Mašovića, general-pukovnika Oružanih snaga BiH, koji je i najavio dolazak Javellina. On nije

“Što se mene tiče te stvari ne idu preko portala niti medija, procedure su vrlo jasne”, rekao je Mašović.

Na pitanje da li dolaze Javellini on kaže:

“Ja sam svoje rekao”.

Dakle dolaze?

“Ja sam svoje davno rekao, ne sekirajte se”.

“Nikome nije više stalo nego meni da oni dođu. Ima onih koji bi rado da ne dođu, i to mi je jasno”, rekao je Mašović Raport.ba i Politicki.ba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare