Svijet

Od jutros u Finsku ne dolazi više ruski plin

Prekinut je izvoz ruskog plina u Finsku, potvrdila je finska državna kompanija Gasum, prenose strane agencije.

"Vrlo je žalosno što će isporuka prirodnog plina prema našem ugovoru o opskrbi sada biti zaustavljena. Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i osigurali da ne bude smetnji u mreži prijenosa plina", saopćila je jučer finska kompanija Gasum dodavši da je postavila zamjenske opskrbne mreže nakon što su dobili obavijest Gazproma da će zaustaviti dotok prirodnog plina od subote ujutro.

Gasum je odbio plaćati Gazpromu plin u rubljima kao što je Rusija bila zatražila od evropskih zemalja.

"Gazprom Export obavijestio je u petak 20. maja popodne Gasum da će isporuka prirodnog plina Finskoj po ugovoru s Gasumom biti prekinuta u subotu 21. maja u 4 sata ujutro po GMT-u", saopćio je Gasum.

Kompanija će nastaviti opskrbljivati finske kupce plinom iz drugih izvora preko plinovoda Balticconnector.

Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo 5 posto godišnje energetske potrošnje u toj zemlji.

Finska je ove sedmice podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je potez koji je razbjesnio Rusiju, koja se dugo žalila da zapadni odbrambeni blok zadire preblizu njezinim granicama i koja je pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu kako bi, uz ostalo, zaustavila vladu te zemlje da razmotri članstvo u NATO-u i snažniju povezanost sa Zapadom.