Vijesti

Odata počast žrtvama genocida uoči obilježavanja 20. godišnjice otvaranja MC Srebrenica

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, počeo je obilježavanje 20. godišnjice zvaničnog otvaranja centra.

Nakon toga uslijedio je vjerski program, a potom će u bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u Srebrenici okupljenima se obratiti predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, nakon čega će uslijediti video-obraćanje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i Menachema Z. Rosensafta, potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa.

Foto: Fena

Planirano je i obraćanje majke Munire Subašić, predsjednice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Hasana Hasanovića, preživjelog svjedoka genocida, Alice Nderitu, specijalne savjetnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, Amre Begić, pomoćnice direktora Memorijalnog centra Srebrenica.

U okviru obilježavanja te godišnjice bit će prikazan i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra - video arhiv 1992-1995. godine.

Memorijalni centar osnovan je kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.

Foto: Fena

Ovaj memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Godine 2007. odlukom visokog predstavnika donesen je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Tim zakonom ustanovljen je kao pravni sljednik prvobitne Fondacije sa sjedištem u Potočarima, a definiran je i njegov službeni naziv.