Potvrđeno za Raport

Odbijen zahtjev Dodikove odbrane za izuzeće sutkinje Sene Uzunović

Sutkinja kojoj je prijetila i upućivala joj psovke državna zastupnica Sanja Vulić, sudit će i u nastavku postupka Miloradu Dodiku

Sud BiH odbio je zahtjev odbrane Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Sene Uzunović, potvrđeno je za Raport iz Suda BiH.

"Opšta sjednica Suda BiH je dana 20.02.2024. godine, odbila kao neosnovan, zahtjev branioca optuženog Milorada Dodika, advokata Gorana Bubića, za izuzeće sudije Sene Uzunović“, naveli su iz Suda BiH.

Podsjećamo, na ročištu Miloradu Dodiku, 5. februara sutkinja Sena Uzunović je saopćila da je zbog odlaska u penziju , dotadašnjeg sudije u tom predmetu Mirsada Strike, predmet presigniran njoj kao sutkinji.

Na istom ročištu advokat Goran Bubić, koji zastupa Dodika zatražio je izuzeće sutkinje Uzunović, a tada su sutkinji spočitavali navodnu pristrasnost i navodnu političku povezanost .

Sada kada je Sud BiH utvrdio da su zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sutkinje neosnovani, Uzunović nastavlja s vođenjem suđenja u ovom predmetu, a čiji je nastavak zakazan za 6. mart.

Ranije je u istom predmetu s Dodikom bio i optuženi Miloš Lukić, ali su predmeti razdvojeni.Odbrane su u međuvremenu zatražile ponovno spajanje predmeta, a da li je i kakva je odluka o tome donesena iz Suda BiH za Raport su kazali da će nam odgovoriti naknadno, jer to trenutno nisu u mogućnosti, jer je "postupajuća sutkinja trenutno odsutna".

Podsjetimo, Dodik i Lukić optuženi su za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je optužen je da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju važećim dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.