Preporučuju ljekari

Odbranite organizam od virusa i bakterija: Ovu hranu treba da jedete kada ste prehlađeni

Begova čorba

Zdrava i uravnotežena ishrana veoma je važna za zdravlje jer to jedan od načina da se organizam odbrani od sezonskih virusa i bakterija. Otkrivamo vam koje namirnice ljekari preporučuju da biste bez komplikacija prebrodili ovaj prelazni period.

Čaj ili topla limunada

Dobro je poznato da čaj pomaže kod grlobolje. Zeleni čaj je posebno koristan jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcija. Pomoći će vam i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, a mekani sloj narandže, limuna ili grejpa sadrži flavonoide, koji će osnažiti imunitet.

Pileća supa

Pileća supa se smatra tradicionalnom terapijom jer ne samo što je topao i hranljiv obrok već naučnici tvrde i da postoje dokazi da pomaže u smanjenju aktivnosti ćelija koje su odgovorne za respiratorne probleme.

Crno vino

Vjerovali ili ne, i crno vino može biti dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Naime, crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, budite oprezni! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

Možda će vam izmamiti suze, ali začinjena hrana može nos učiniti prohodnijim. Zato slobodno koristite ren, ljute papričice ili biber.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir nevjerovatno djelotvoran u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želudačnih tegoba poput nadutosti, mučnine, nagona za povraćanjem. Stoga, u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Smatra se da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo čest sastojak preparata za smirivanje želuca. Rastvorite jednu kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca.