Svijet

Odgovor Beograda o tvrdnji da je korona u Srbiji agresivnija od virusa u Italiji

Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje “Batut” zatražit će od Italije informacije o tome na osnovu čega je utvrđeno u italijanskoj pokrajini Veneto da je “srpski virus” korona agresivniji od onog u Italiji.

Ovaj potez je uslijedio poslije izjave guvernera Veneta Luce Zaije da je “srpski” virus agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

“Tek kada dobijemo zvanične informacije o tome, možemo da reagujemo. Na osnovu podataka koje nam budu dali, moći ćemo da se postavimo prema takvoj situaciji”, rečeno je za “Politiku” u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Guverner Veneta je izjavio da su u ovoj pokrajini izolovali Covid-19 kod pacijenata koji su došli iz Srbije i da su, nakon urađena četiri testa, primijetili da je njihovo virusno opterećenje jako.

Zaia je rekao da su virusi identični, ali da pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je bio izolovan u Italiji, te da srpski virus ima drugačiju mutaciju od one koja je poznata u Italiji.

Srpski epidemiolog Predrag Kon juče je rekao da ne zna šta to znači i da svako može da izjavi šta hoće, ali da moraju da iznesu dokaze da je nešto virusološki dokazano.

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da nije moguće da je virus strašniji samo u Srbiji, pošto je epidemiološka situacija pogoršana na cijelom Balkanu, te da samo vrhunske laboratorije u SAD, Kini ili Rusiji mogu da ispitaju ovo što tvrde Italijani.

“Dok iz ozbiljne svjetske laboratorije ne bude zvanično saopšteno da je srpski virus jači od drugih, sve priče ostaju na nivou rekla-kazala”, smatra Petrović.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da se u Srbiji nalazi evropski soj virusa korona koji se razlikuje od onog originalnog kineskog iz Wuhana, te da je jedino dokazano u nauci da neke sitne promjene mogu da utiču da virus lakše prijanja uz ćeliju, odnosno da se efikasnije prenosi, ali nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

Naučni saradnik Univerzitetske klinike u italijanskom gradu Modeni Jovana Milić rekla je da uvijek postoji mogućnost da guverner Veneta, koji je političar a ne ljekar, nije dobro razumio i interpretirao informaciju, te dodala da na tu temu naučna zajednica u Italiji još ništa nije rekla.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare