EURO 2024

Odluke VAR tehnologije biće detaljno objašnjene navijačima na velikim ekranima

Odluke video VAR tehnologije koja pomaže sudijama, biće detaljnije objašnjene i prikazane na velikim ekranima na stadionu na predstojećem Evropskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj koje počinje u petak, kako bi bile jasnije navijačima i medijima, saopćila je Evropska nogometna konfederacija UEFA, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Tehnička objašnjenja odluka koje će VAR i glavni sudija donijeti van terena bit će prikazana i objašnjena na velikim ekranima na stadionima, a biće dostupna i televizijskim stanicama da što prije opišu razloge svake odluke, dodaje dpa.

Na primjer, umjesto da se na ekranu prikaže da je dosuđen jedanaesterac zbog igranja rukom, kao što je to dosad bio običaj, u novom objašnjenju će biti detaljnije prikazano koji igrač je igrao rukom, kojom, gdje ga je lopta pogodila i zašto to opravdava konačnu odluku VAR-a.

Prelazak na transparentniju proceduru predstavio je u srijedu u Munchenu izvršni direktor Sudijskog komiteta pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Istovremeno je rekao da će arbitri moći da objasne odluke dvojici kapitena timova, ali da će preostali igrači koji budu protestovali ili zatražiti informaciju o odluci biti opomenuti žutim kartonom. Ovo pravilo je već korišteno u sva tri finala ovogodišnjih evropskih klupskih takmičenja.

"Radimo to za sljedeće generacije, za nogomet i imidž igre, za mlade nogometaše i mlade sudije", rekao je Rosetti, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ekipe koje imaju golmana za kapitena, prije utakmice će izabrati igrača u polju koji će zamijeniti golmana i sudija će mu moći objasniti odluke.