IT

Odmah obrišite ove aplikacije: Više od 1,5 miliona korisnika Androida na udaru

aplikacije

Iz Pradea upozoravaju kako se u Google Play trgovini može naći nekoliko aplikacija istog imena, ali su se samo one kineskog programera pokazale problematičnima. Više nije rijetkost da se među hiljadama korisnih aplikacija u trgovinama aplikacija, nađu i neke koje baš i nisu tako korisne. Odnosno aplikacije koje mogu biti veoma štetne za one koji ih instaliraju.

Tako je i ove sedmice, firma za mobilnu kibernetičku sigurnost Pradea upozorila korisnike Androida na nekoliko aplikacija koje je moguće preuzeti u službenoj Google Play trgovini, a koje bi mogle biti opasne za one koji su ih instalirali.

Radi se o aplikacijama File Recovery & Data Recovery i File Manager, koje prema Pradei zapravo skrivaju špijunski softver i tako ugrožavaju privatnost i sigurnost oko 1,5 miliona korisnika Androida.

Kako ističu, aplikacije dolaze od istog programera (Wang Tom), a osmišljene su tako da se pokreću bez znanja korisnika i potom tiho šalju osjetljive korisničke podatke u Kinu. Tačnije, aplikacije kopiraju i šalju podatke o kontaktima u telefonu; kontaktima koje korisnik ima putem e-pošte i društvenih mreža; fotografije, audio i videosnimke, lokacije u stvarnom vremenu; informacije o marki i modelu uređaja; operativnom sistemu koji koristi; mobilnom pozivnom broju i imenu mobilne mreže. Sve se šalje u Kinu, unatoč tome što aplikacije navodno “ne prikupljaju nikakve podatke s uređaja”.

Iz Pradea upozoravaju kako se u Google Play trgovini može naći nekoliko aplikacija istog imena, ali su se samo one kineskog programera pokazale problematičnima. Također, Google je, nakon prijave, uklonio te aplikacije iz trgovine, ali ne prije no što ih je instaliralo oko 1,5 miliona korisnika, prenosi Zimo.

Stoga savjetuju korisnike koji su instalirali ove aplikacije da ih što prije izbrišu sa svojih uređaja.