Magazin

Odnijela ih voda: Dvanaest dobitnika Oskara čije su zlatne statue ukradene, uništene ili nestale

Neki slavni glumci, ovjenčani Oskarom, svoje zlatne statue drže na počasnom mjestu u svojim domovima, ali ima i onih koje su ih smjestili u kupatila, ostave… No, ima i onih koji su ga, umjesto da ga drže "kao malo vode na dlanu", prosto zagubili…

Nekim glumcima Oskar je završio u rijeci, drugima je ukraden, a trećima se ni poslije nekoliko decenija ne zna trag, prenosi Nova.rs.

I uoči 94. dodjele Oskara, koja je zakazana za 27. mart u losanđeleskom Dolby teatru, nije zgoreg podsjetiti na incidente koji su se u godinama za nama dešavale sa zlatnim statuama Američke akademije.

Evo 12 umetnika koji su, zbog različitih okolnosti, ostali bez svog Oskara u izboru "Independenta":

Jared Leto

Tek prošle godine zvijezda filma "Poslovni klub Dalas" za koji je dobio Oskara za najbolju mušku epizodnu ulogu Jared Leto objavio je da svoje priznanje nije vidio čitave tri godine. Ali, i da ne zna "gdje se denuo".

"Tražili su je svi, uključujući i mene uzduž i poprijeko", izjavio je Leto, a na pitanje da li je, možda, ukraden, glumac je iznio istu sumnju:

"Mislim da je za to najveća vjerovatnoća. Ne dešava se baš da neko slučajno baci Oskara u đubre".

Do danas ga nije pronašao…

Whoopi Goldberg

Deceniju nakon što je 1990. osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Duh" Whoopi Goldberg poslala je svoju zlatnu statuu u sjedište Američke akademije za filmsku umjetnost na "poliranje".

I vrijedno priznanje stiglo je u Akademiju "bezbjedno i netaknuto". Međutim, kada ga je Akademija poslala u paketu za Chicago, gdje je trebalo da bude "očišćen i izglancan" - ničega nije bilo u paketu!

Neko ga je otvorio, uzeo Whoopinog Oskara i samo ponovo zalijepio paket. Međutim, nekoliko dana kasnije pronađen je u kanti za đubre u blizini aerodroma u Los Angelesu, i vraćen glumici. I ne čudi što je posleij tog incidenta Whoopi Goldberg izjavila:

"Oskar više nikada neće napustiti moju kuću!"

Hatti McDaniel

Prva Afroamerikanka u istoriji koja je osvojila Oskara bila je Hatti McDaniel i to za sporednu žensku ulogu u klasiku "Prohujalo sa vihorom". Glumica je svog Oskara dala na čuvanje univerzitetu Howard.

Međutim, Oskar nestaje odatle na misteriozan način još šezdesetih godina prošlog vijeka.

Spekulisalo se godinama da je bačen u rijeku tokom protesta pokreta za građanska prava na samom univerzitetu. Ni danas misterija nije rešena.

Bing Crosby

Poput McDaniel, i Bing Crosby je ostavio svog Oskara, kojim je ovjenčan 1940., univerzitetu Gonzaga u Washingtonu. I tu je zauzimao počasno mjesto - u univerzitetskoj biblioteci.

Međutim, jednoga dan daleke 1972. posjetioci biblioteke primijetili su da tu više nema Oskara, na čije mjesto je stavljena statueta Mikija Mausa.

Na sreću, Crosbyjev Oskar pronađen je samo sedmicu kasnije u univerzitetskoj kapeli, a anonimni lopov priznao je za lokalne novine da je samo želio da se našali…

Frances McDormand

Pre dvije godine losanđeleski sud odbacio je kriminalno gonjenje Terryja Bryanta, šoubiz novinara, producenta i glumca koji je optužen da je 2018. ukrao Oskara kojeg je Frances McDormand dobila za film "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Ta nagrada posljednji put je viđena na žurci koju je pravio u Los Angelesu, a čak je internetom kružio videosnimak sa te zabave na kojoj se Bryant vidi kako ljubi nagradu.

Bryant je negirao krivicu, a sve se završilo tako što je, poslije nekog vremena, McDormand ponovo došla u posjed zasluženog Oskara. Proslavila je to častivši se duplim čizburgerom.

"Prohujalo s vihorom"

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda svih vremena, Michael Jackson riješio je da 1999. godine iskešira više od milion i po dolara za nagradu Oskar koju je daleke 1940. godine dobio Peter Selznick, kao producent najboljeg filma te godine na ceremoniji - "Prohujalo s vihorom".

I to uprkos tome što je bio procijenjen na "svega" 300 hiljada dolara. Nakon smrti Jacksona 2009. godine Oskar je nestao. Niko od nasljednika pop zvijezde nije mogao da ga pronađe niti u jednoj od Jacksonovih kuća. Isto je i danas, i dalje ga nema…

Olimpya Dukakis

Olimpya Dukakis Oskara je dobila za najbolju sporednu ulogu u filmu "Opčinjena mjesecom" 1987. Ali, samo dvije godine kasnije u glumičinu kuću upao je lopov i ukrao prestižnu nagradu.

I to samo Oskara, a ne, primjera radi, i nagradu Zlatni globus koja je također stajala u kući. I onda je uslijedio obrt - lopov je zvao sina glumice, koja je preminula prošlog maja, i ponudio da vrati Oskara u zamjenu za ogromnu svotu novca.

Ali, Dukakis nije pristala - umjesto toga platila je Američkoj akademiji 78 dolara da joj naprave repliku.

Karl Freund

Čuveni austrijski snimatelj i direktor fotografije Karl Freund dobio je Oskara 1937. za film "Dobra zemlja". Međutim, šest godina nakon smrti Freunda nagrada je nestala kada je obijena kuća njegovog nećaka.

I od 1975., kada je nestao, čitavih 15 godina nije bilo traga tom Oskaru. Tek tada je snimateljev nećak otkrio da je nagrada bila ponuđena na aukciji za 20.000 dolara.

Alarmirao je policiju u Chicagu koja je došla do "prodavca" koji je do Oskara došao tako što mu ga je dao prijatelj na pozajmicu. Nikome nije bilo jasno kako je došao u posjed zlatne statue, a nikada nije rasvijetljena ni pljačka. No, Oskar se ipak "vratio kući" - nećaku Karla Freunda.

Vivien Leigh

Kada je slavna britanska glumica Vivien Leigh dobila drugog zaredom Oskara za najbolju glavnu ulogu u filmu Elije Kazana "Tramvaj zvani želja", bila je spriječena da prisustvuje ceremoniji te 1952. godine.

Odabrala je da primi priznanje na maloj, intimnoj ceremoniji nekoliko mjeseci kasnije u svojoj zemlji, u Londonu.

Međutim, nije prošlo dugo vremena i lopovi su provalili u njen londonski dom i poharali sve i svašta, od odjeće, preko nakita, do Oskara. Nikada nije pronađe originalna zlatna statua, ali joj je Američka akademija izašla u susret, poklonivši joj repliku.

Margaret O’Brien

Nekadašnja dječija glumačka zvijezda dobila je 1944. godine nagradu Američke akademije za film "Srest ćemo se u Sent Louisu".

Međutim, Oskar joj je ubrzo ukraden iz doma kojeg je dijelila sa roditeljima. Glumica je kasnije pričala da je kućna pomoćnica, koja je radila kod njih, odnijela nagradu da je navodno očisti, da bi potom nestala s Oskarom.

I pet decenija je trebalo da prođe da O’Brien ponovo uzme u ruku svoju nagradu.

A to se desilo tako što je kućna pomoćnica ostavila nagradu svojoj djeci, koja su potom pokušala da je prodaju aukcijskoj kući. Međutim, kako se Oskari ne mogu prodavati na aukcijama bez dozvole Američke akademije, djeca kućne pomoćnice su ipak riješila da ga vrate.

Matt Damon

Glumac Matt Damon je sa svojim kolegom Benom Affleckom 1998. godine dobio Oskara za najbolji scenario filma "Dobri Will Hunting". I glumac je nagradu dugo čuvao u svom domu u Njujorku.

Međutim, kada je stan poplavljen, Oskara je odnijela voda…

"Procurio je jedan od tuševa i poplavio najprije kupatilo, a onda i cijeli stan. Od tada više nikada nisam vidio svog Oskara", otkrio je Damon još 2007. godine, dodajući kao ostavlja mogućnost da mu je neko, iskoristivši situaciju, ukrao nagradu.

Alice Brady

Kada je 1938. godine Brady dobila Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Old Chicago" ceremoniji, nažalost, nije prisustvovala jer je prije toga slomila nogu.

I čovjek koji je u njeno ime primio nagradu bio je, kako se pisalo, potpuni stranac. I Oskara je uzeo za sebe i pobjegao. Alice Bradyi je preminula naredne godine i svog Oskara nikada u rukama nije držala.