saopćenje za javnost

Odgovor na brutalne optužbe i spinove: Sudije održale lekciju Dodiku i osuđenicima u aferi Respiratori

Udruženje sudija Suda BiH i Udruženje sudija u FBiH uputili su saopćenje u kojem, iako to ne navode direktno, očitavaju lekciju ponašanja Miloradu Dodiku i osuđenicima u aferi Respiratori.

Iz ova dva Udruženja navode kako su se oglasili zbog 'recentnih događaja i dešavanja', te su pozvali na dostojanstvenost u javnom komuniciranju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

U svjetlu recentnih događaja i dešavanja, Udruženje sudija Suda Bosne i Hercegovine i Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH poziva na dostojanstvenost u javnom komuniciranju.

Rad sudova u Bosni i Hercegovini je već duže od decenije u interesu javnosti, što je jasno vidljivo iz frekventnih medijskih izvještavanja i istupa različitih komentatora i nastupa nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti. Naročito je prisutna pažnja spram sudskih postupaka u kojima su osumnjičeni ili optuženi javni funkcioneri i političari.

Udruženja su prije nekoliko godina ukazivala na negativne tendencije u javnom komuniciranju, koje nažalost nisu prekinute, već se primjećuje i stvaranje novih devijantnih trendova, koji sve više udaljavaju društvo i državu od dosezanja standarda u javnom diskursu, kakvi vladaju u Evropi, odnosno zemljama Evropske unije.

O sudovima, sudijama i sudskim postupcima u javnom prostoru standardizovan je način komuniciranja, koji se zasniva na jednostavnim principima: izražavanje riječima kojima se prije svega poštuje Sud i odsustvo svake riječi kojom se urušava dignitet Suda i sudija.

Naročito, personalni sastav suda ne bi trebao biti predmetom javnog komuniciranja, izuzev u zakonom predviđenim slučajevima. Ličnost sudije se mora poštovati jednako kako se treba poštovati i sam Sud u kojem radi. Na koncu, o sudskim postupcima i presudama, važno je komunicirati pridržavajući se pravila struke, a ne koristiti dijelove presuda za stvaranje pogodujećeg javnog mnijenja. Presude se osporavaju u zakonitim postupcima pred nadležnim institucijama, a ne pred općom javnosti. Navedeni principi važe za sve građane i strance pod suverenitetom jedne zemlje, a naročito se odnose na političare, koji imaju značajan javni utjecaj na formiranje javnog mnijenja. Konkretno, političari bi se trebali uzdržavati javnog istupa kojim osporavaju ili štete na bilo koji način položaju i ugledu Suda, sudija i valjanosti sudskih postupaka.

Udruženje sudija Suda Bosne i Hercegovine i Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH snažno stoji uz profesionalne nosioce pravosudnih funkcija, poziva na dostojanstvenost u javnom komuniciranju, te očekuje adekvatan institucionalni tretman nedoličnog ponašanja i retorike, naročito u odnosu na osobe iz političkog života Bosne i Hercegovine.

U posljednje vrijeme osuđenici u predmetu Respiratori - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić - brutalno su se obrušavali na Sud BiH i sudije koje su im presudile 15 godina zatvora čitajući samo dijelove presuda.

Isto tako, Milorad Dodik je zbog svog procesa krenuo u propagnadni napad na sutkinju Senu Uzunović koja mu vodi proces, optužujući je za pristrasnost jer je bila pripadnik Armije RBiH.