Kriminal

Određen pritvor Šmrkovom advokatu Zlatku Ibrišimoviću

Određen pritvor Šmrkovom advokatu zlatkoibrišimović i admir arnautović šmrk

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio pritvor Zlatku Ibrišimoviću, Šmrkovom advokatu.

"Sud je donio rješenje kojim je osumnjičenom Zlatku Ibrišimović određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec. Pritvor se računa od dana lišenja slobode, odnosno od 26.10.2022. do 26.11.2022. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja kako općeg tako i posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače", saopćeno je sa Suda BiH.

Ibrišimović je osumnjičen je za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 3. KZBiH.

Advokat Zlatko Ibrišimović, koji je branilac Admira Arnautovića Šmrka, i policijski službenik Amer Selak uhapšeni su prije dva dana. MUP KS je saopćio da je hapšenje proveli policijski službenici Uprave policije MUP-a KS postupajući po Naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Uhapšeni su Z. I. (1985) i A. S. (1980), oba iz Sarajeva. Z. I. je osumnjičen za krivično djelo “Pranje novca”. Dok se A. S. koji je policijski službenik Uprave policije MUP-a KS, sumnjiči za nekoliko krivičnih djela. To su: “Primanje dara ili drugog oblika koristi”, “Povreda tajnosti postupka” i “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”, navodi se u saopćenju.

Između ostalog, navedeno je kako je ova akcija nastavak aktivnosti Uprave policije MUP KS u okviru strateškog opredjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.