Svijet

Odriču se ruskog plina: Italija će se snabdijevati iz Konga i Angole

Zvaničnici Italije saopćili su da će se ta zemlja snabdijevati gasom iz Demokratske Republike Kongo i Angole, javlja Anadolu Agency (AA).

Italija želi da prestane da kupuje ruski gas u narednih 18 mjeseci. Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio kazao je da Italija "gradi mnoga partnerstva sa prijateljskim zemljama".

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani opisao je zavisnost Evrope od ruskog gasa kao veliku geopolitičku grešku.

Italija se etički zalaže za "skori" prestanak kupovine ruskog gasa, jer putem plaćanja finansira rat u Ukrajini, naglasio je Cingolani, najavljujući da Italiji više neće trebati ruski gas u roku od 18 mjeseci.

"U drugoj polovini sljedeće godine zaista ćemo postati gotovo potpuno nezavisni", rekao je Cingoalni.

Ruska energetska kompanija Gazprom isporučuje Italiji oko 29 milijardi kubnih metara gasa godišnje, pokrivajući oko 45 posto potreba Italije.

"Vrlo brzo diverzificiramo naše resurse," pojasnio je Cingoalni, koji je u dvodnevnoj posjeti Angoli i DR Kongu sa ministrom vanjskih poslova Luigi Di Maijem.

Italija je jučer potpisala sporazum sa DR Kongom o povećanju isporuke gasa.

"Glavni cilj Italije je da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako da zaključujemo nove sporazume. Današnjim potpisivanjem završena je veoma važna misija italijanske Vlade u regionu", rekao je Di Majo nakon potpisivanja sporazuma.

Italijanski energetski gigant Eni najavio je da će prema sporazumu, opskrba tečnim plinom (LNG) iz DR Konga biti povećana 2023. godine, s godišnjim kapacitetom isporuke od 4,5 milijardi kubnih metara gasa.

Italija je u srijedu potpisala sličan sporazum sa Angolom. Dva izvora bliska tom događaju izjavila su da se očekuje da će ugovor obezbijediti 1 do 1,5 milijardi kubnih metara gasa.

Italija je takođe potpisala slične sporazume s Alžirom i Egiptom.