Svijet

Održali referendum. Švicarski kanton odbio finansirati izgradnju kasarne za Papinu gardu

Plan izgradnje nove kasarne za Papinsku švicarsku gardu u Vatikanu se nastavlja uprkos odbijanju birača švicarskog kantona Luzern da uplate svoj dio, objavila je fondacija zadužena za prikupljanje donacija.

Organizacija planira prikupiti 47 miliona eura koliko će stajati rušenje dotrajalih zgrada iz 19. stoljeća i izgradnja potpuno nove kasarne na njihovu mjestu.

Papinska švicarska garda čuva papu danju i noću.

Da bi uspjela prikupiti taj razmjerno velik iznos, fondacija se obratila kompanijama i privatnicima. Švicarska će donirati 5 miliona franaka, a kantoni više od 4 miliona.

Kanton Luzern je obećao uplatiti 400.000 franaka, ili franak po stanovniku, ali nekima se to nije svidjelo pa je o tom pitanju u nedjelju proveden referendum na kojemu je 71 posto birača bilo protiv.

“Fondacijaje uvjerena da će u idućim mjesecima prikupiti još potrebnih 7,5 miliona švicarskih franaka, saopćila je u ponedjeljak.

Premda “poštuje” ishod referenduma, “žao” joj je što kanton neće sudjelovati.

Švicarsku gardu je 1506. osnovao papa Julije II. Njeni vojnici su turistička atrakcija u Vatikanu zbog žuto-crveno-modrih odora nadahnutih renesansom, halebardi i metalnih kaciga s nojevim perjem.

Švicarski gardisti su muškarci od 19 do 30 godina, visoki najmanje 1,74 metar. Moraju biti rimokatolici i praktični vjernici, švicarski državljani i neoženjeni u trenutku ulaska u službu.

Radovi na izgradnji počet će 2026. i trebali bi trajati tri do četiri godine. Vatikan će sa 5 miliona švicarskih franaka finansirati preseljenje gardista tokom radova, prenosi HRT.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare