Region

Održan antiratni protesti pred ambasadom Rusije u Hrvatskoj

Pedesetak građana Ukrajine i njihovih prijatelja održali su protestnu šetnju do ambasade Ruske Federacije ispred kojeg su izrazili svoje protivljenje iznenadnom napadu Rusije na njihovu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni na protestima su na putu od Trga Francuske Republike do Bosanske ulice u kojoj je smještena ambasade Rusije gdje su uzvikivali "Slava Ukrajini" i pjevali ukrajinsku himnu, uz razvijene ukrajinske zastave i natpise na engleskom i ukrajinskom jeziku kojima se traži obustava rata u toj zemlji.

Pedesetak sudionika, praćenih policijskom pratnjom razvili su transparent „Rat je zločin protiv čovječnosti. Rusija je agresor, a invazija Ukrajine rat.”

„Mi ne možemo šutjeti. Okupili smo se ovdje danas da izrazimo solidarnost sa ukrajinskim narodom i sa Ukrajinom u borbi protiv Ruske Federacije”, izjavio je predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Zagrebu Viktor Filima.

„Rusija, zaustavi se dok nije kasno. Slava Ukrajini. Prekinite odmah s napadom na nedužne Ukrajince, vratite nam naše, naš Krim i Dombas, Luhansk, to je naše. Vi ste, lopovi zločinci, jedini ste koji u 21. stoljeću uzimate tuđe, teritorij tuđe države, države kojoj ste garantirali da će biti u svojim granicama. Ukrajinci su vjerovali da mogu pronaći mir, dali smo vam nuklearne glave jer smo i vjerovali braći pod navodnicima. Sramite se, cijeli svijet vam se smije, neće postići ništa, Ukrajina će pobijediti”, poručili su prosvjednici ispred Veleposlanstva Rusije.

Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva i bivši veleposlanik Hrvatske u Ukrajini u svom obraćanju putem megafona okupljenima pred ambasadom potez Predsjednik Putina nazvao je „otvorenom agresijom koja je poremetila međunarodni poredak i povelju Ujedinjenih naroda o državnom suverenitetu teritorija država članica”.

„Mi kao Hrvati ne možemo biti ravnodušni, moramo osjetiti solidarnost s narodom koji prolazi sada ono što smo mi prolazili prije 30 godina. Ovaj skup nije protiv ruskog naroda nego protiv ruskog diktatora i njegove političke vrhuške koja želi obnoviti Rusko carstvo i koja je poremetila svjetski mirovni poredak”, poručio je Vidmarović.

Upozorio je kako se i Hrvatska priprema za prijem izbjeglica iz Ukrajine, na razaranja i stradanja koja prijete ukrajinskom narodu.

Uz krćansku molitvu i pjevanje himne, skup je protekao mirno.

Ranije danas, pred ambasadom Rusije održaj je još jedan, manji prosvjed mirovnih aktivista i hrvatskih građana koji se zalažu za mir u Ukrajini i prestanak ratnih operacija.