euro 2024

Održan žrijeb za Euro: Zmajevi saznali protivnike u grupi, ako se plasiraju

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala potencijalne protivnike u grupi na Evropskom prvenstvu, koje se igra od 14. juna do 14. jula sljedeće godine u Njemačkoj.

Zmajevi će snage, ukoliko pobijede Ukrajinu u baražu, odmjeriti u grupi B, zajedno sa Belgijom, Rumunijom i Slovačkom.

Gianluigi Buffon, Angelos Charisteas, Tomaš Rosicky, Brian Laudrup, Steve McManaman, Ricardo Quaresma, Wesley Snijder, Sami Khedira i David Silva činili su zvjezdanu postavu koja je izvukla slijedeće grupe:

Grupa A: Njemačka, Mađarska, Škotska, Švicarska

Grupa B: Španija, Albanija, Hrvatska, Italija

Grupa C: Engleska, Danska, Slovenija, Srbija

Grupa D: Francuska, Austrija, Nizozemska, pobjednik plej-ofa A

Grupa E: Belgija, Rumunija, Slovačka, pobjednik plej-ofa B

Grupa F: Portugal, Turska, Češka, pobjednik plej-ofa C

U prvom šeširu prilikom žrijebanja su se našle: Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Engleska. U drugom: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija. Treću jakosnu grupu predvodili su Nizozemska i Hrvatska, a tu su još i Škotska, Slovenija, Slovačka i Češka.

Posljednja je četvrta jakosna grupa bila je s nekoliko kvalitetnih reprezentacija, među kojima bi se mogla naći i BiH. U njoj su Italija, Srbija i Švicarska, a naknadno će upasti tri reprezentacije koje će mjesto izboriti kroz dodatne kvalifikacije. Kroz mini-turnire do Eura mogu: Wales, Finska, Poljska i Estonija, zatim BiH, Ukrajina, Izrael i Island te Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan.