velika bukovica

Održana manifestacija podsjećanja na stradanje Bošnjaka na području travničke općine

U Velikoj Bukovici kod Travnika danas je održana centralna manifestacija podsjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, saopćili su organizatori.

Kako su istaknuli organizatori, manifestacija nastala u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik ima za cilj odavanje počasti i priznanja žrtvama, kao i podsjećanje na travničke brigade Armije RBiH koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je naglasio da se kroz kulturu sjećanja treba njegovati spomen na sve one koji su dali svoje živote ili učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine.

Također je najavio da su pokrenuti građevinski radovi na pripremi velikog spomen-obilježja koje će biti izgrađeno u Velikoj Bukovici.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije, kao i svih prethodnih godina upriličen je i planinarski pohod, te položeno cvijeće na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom održan je i historijski čas, a prisutnima su se obratili predstavnici iz javnog, političkog i vjerskog života.

Sa današnjeg skupa poručeno je da ono što se desilo na Velikoj Bukovici i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine je fašizam u njegovom najgorem obliku, te da se to nikada ne smije zaboraviti.