tuzla

Održana premijera filma “Pannonica na zrnu soli”

U kino dvorani Cinestar u Bingo City Centru Tuzla danas je održana premijera dokumentarnog filma "Pannonica na zrnu soli", reditelja Dine Mustafića, a koji je rađen u produkciji Panglasa Sarajevo i RTV 7 Tuzla.

Reditelj Dino Mustafić izrazio je svoje zadovoljstvo što je radio na ovom projektu koji, sasvim sigurno, može učestvovati na festivalima dokumentarnih filmova iz oblasti turizma i privrede.

"Bilo mi je zadovoljstvo raditi na filmu zato što je malo projekata u postratnoj BiH sa kojima se možemo podičiti regionalno i internacionalno. Malo je sredina gradskih, urbanih, malo je gradova koji se također mogu pohvaliti da su u dekadama nakon rata nastavili da idu progresivnim tokom, nastavili sa emancipatorskim projektima kao što je sasvim sigurno Panonica, a sa druge strane za mene je bilo zanimljivo uvjeriti se koliko je važno da jedan čovjek sa svojom ekipom vjeruje u ideju koji su zacrtali bez obzira na mnoga osporavanja. Oni su tu ideju darovali i građani su prihvatili. Ovo je priča sa kojom se BiH može podičiti. Ovaj film govori o jednom gradu, vremenu, generaciji ljudi koji su se našli na odgovornim pozicijama i koji su radili iz ljubavi prema tom gradu i koji su uspjeli promijeniti identitet grada. Ovo je epohalni iskorak tek buduće generacije bit će u potpunosti svjesne", rekao je reditelj Mustafić.

Bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je bio na čelu tima koji je počeo sa realizacijom ideje o "slanim lagunama" u centru grada.

"Lijepo je svjedočiti ostvarenju svojih snova. Bio je moj san da Tuzla bude ljepša, da imamo plažu u centru grada, da imamo parkove i trgove i da život bude kvalitetniji. San je ostvaren i lijepo je to meni svjedočiti. Ne bih mogao ostvariti jedan takav san da nisam imao podršku građana. Građani su mi dali priliku da ostvarujem neke zajedničke, ali i neke svoje snove. Tuzla će nastaviti istim tempom, projekat i turizam će se širiti u Tuzli", rekao je Imamović.

U budućnosti se očekuje širenje kompleksa Panonnice, ali i investicija realnog sektora kako bi Tuzla bila još više turistički atraktivnija.

"Ovo je film o jednom od najznačajnijih historijskih trenutaka Tuzle. Ovo je točka preokreta u privrednom razvoju jednog grada teške industrije u grad lijepe perspektive. Naš zadatak je da moramo svi zajedno sačuvati ono što je do sada izgrađeni i naravno nadograđivati ovu priču i kroz proširenje kapaciteta, ali i širenjem priče turizma i na Ilinčicu i Staru Majevicu. Razvijat će se smještajni kapaciteti, reprezentativnih ugostiljeskih objekata, ali i svega onog što je privredni razvoj jednog grada", kaže Zijad Lugavić, aktuelni gradonačelnik Tuzle.

Televizijska premijera bit će upriličena večeras od 20 sati u programu RTV 7 Tuzla.