zatvoreno za javnost

Održano prvo sudsko ročište roditeljima dječaka ubice iz Srbije: ‘Nismo krivi’

U Višem sudu u Beogradu u ponedjeljak je počelo suđenje ocu i majci 13-godišnjeg učenika koji je 3. maja prošle godine u beogradskoj u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetero školskih kolega i zaštitara, u tragediji nezapamćenoj u novijoj historiji Srbije. Osim danas, suđenje je zakazano i za 30. januara.

Na početku suđenja sud je odlučio da će sa suđenja dječakovim roditeljima biti isključena javnost, i to zbog zaštite interesa maloljetnih osoba. Republika, međutim, piše da su branitelji koji zastupaju roditelje dječaka tražili otvaranje procesa za javnost, optužujući tužitelje da su otkrili mnoge činjenice koje nisu smjeli iznositi u javnost. Majka je, na upit sudije slaže li se s time, kazala kratko da se slaže, dok je otac potvrdno klimnuo glavom.

Na prvom ročistu mogla su se čuti uvodna izlaganja tužiteljstva i obrane, dokazni prijedlozi i izjašnjavanje optuženih o krivici. I otac i majka dječaka ubice izjasnili su se da nisu krivi. Inače, uz oca i majku, optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je otac odvodio dječaka i učio ga pucati.

Optužnicom Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu je predloženo da sud oca osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine. Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice za naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe.

Inače, kako javlja Republika, otac dječaka ubice posljednji je ušao u sudnicu i to u trenutku kada su svi sjedili. Kada je kročio u sudnicu, njegova supruga je zaplakala. Također, prema javljanju novinara s terena, otac dječaka dosta je izgubio na težini i pustio je bradu.